Зима значи мање витамина Д: Ево гдје можемо да га пронађемо

17.11.2022. 17:50
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Витамин Д вас вјероватно подсјећа на сунце и здраве, јаке кости. Поставља се питање гдје да пронађемо овај витамин када напољу нема сунца.

Витамин Д игра бројне улоге у организму. Неопходан је за апсорпцију минерала у нашим цријевима, као и калцијума и фосфора. Без витамина Д ови минерали се не апсорбују до нивоа који је тијелу потребан за развој здравог скелета.

Сунце се већ дуго рекламира као најбољи извор витамина Д.  Дневну дозу витамина Д генерално можете добити од сунца, али постоје изузеци. Иако тачна количина времена које треба да проведете на сунцу варира, могуће је да ваше тијело створи своју дневну дозу витамина Д када је изложено директној сунчевој светлости.

Тен такође игра велику улогу. Људима са свјетлијим тоновима коже потребно је 10 до 15 минута директног излагања сунцу сваког дана, док је људима са тамнијим тоновима коже потребно мало више времена да добију своју дозу витамина Д јер се меланин у кожи такмичи са синтезом витамина Д, пише Хуф Пост. Свакако треба имати на уму да директно излагање коже сунцу може да буде и штетно, па би требало да користимо адекватне креме током цијеле године.

Витамин Д је теже добити од сунца током зиме

Постоје начини да добијете више витамина Д зими или у облачним данима.

- Извори витамина Д у исхрани су заправо прилично ограничени. Највећи извор витамина Д је у масној риби, обично лососу, уље јетре бакалара, мало у конзервираним сардинама или конзервираној скуши - објашњава доктор Џад Сфеир, ендокринолог на клиници Мајо.

Одређене намирнице су обогаћене витамином Д, попут млијека и сока од поморанџе. Ипак, током облачних мјесеци можда је најбоље окренути се витамину Д који је доступан у апотекама.

Недостатак витамина Д може допринијети неким симптомима сезонског афективног поремећаја, као што су раздражљивост и недостатак мотивације, преносе Новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО) Mедвјед Урош јутрос није угледао своју сјенку (ВИДЕО)
Плаћамо данак прољећних температура усред зиме Плаћамо данак прољећних температура усред зиме
Како да најбрже осушите веш у току зиме Како да најбрже осушите веш у току зиме
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 18m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    20h 42m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 11m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    7h 48m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    7h 29m
    0