Зима значи мање витамина Д: Ево гдје можемо да га пронађемо

17.11.2022. 17:50
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Витамин Д вас вјероватно подсјећа на сунце и здраве, јаке кости. Поставља се питање гдје да пронађемо овај витамин када напољу нема сунца.

Витамин Д игра бројне улоге у организму. Неопходан је за апсорпцију минерала у нашим цријевима, као и калцијума и фосфора. Без витамина Д ови минерали се не апсорбују до нивоа који је тијелу потребан за развој здравог скелета.

Сунце се већ дуго рекламира као најбољи извор витамина Д.  Дневну дозу витамина Д генерално можете добити од сунца, али постоје изузеци. Иако тачна количина времена које треба да проведете на сунцу варира, могуће је да ваше тијело створи своју дневну дозу витамина Д када је изложено директној сунчевој светлости.

Тен такође игра велику улогу. Људима са свјетлијим тоновима коже потребно је 10 до 15 минута директног излагања сунцу сваког дана, док је људима са тамнијим тоновима коже потребно мало више времена да добију своју дозу витамина Д јер се меланин у кожи такмичи са синтезом витамина Д, пише Хуф Пост. Свакако треба имати на уму да директно излагање коже сунцу може да буде и штетно, па би требало да користимо адекватне креме током цијеле године.

Витамин Д је теже добити од сунца током зиме

Постоје начини да добијете више витамина Д зими или у облачним данима.

- Извори витамина Д у исхрани су заправо прилично ограничени. Највећи извор витамина Д је у масној риби, обично лососу, уље јетре бакалара, мало у конзервираним сардинама или конзервираној скуши - објашњава доктор Џад Сфеир, ендокринолог на клиници Мајо.

Одређене намирнице су обогаћене витамином Д, попут млијека и сока од поморанџе. Ипак, током облачних мјесеци можда је најбоље окренути се витамину Д који је доступан у апотекама.

Недостатак витамина Д може допринијети неким симптомима сезонског афективног поремећаја, као што су раздражљивост и недостатак мотивације, преносе Новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Од зиме умрле најмање 124 особе Од зиме умрле најмање 124 особе
Четири савјета за мању потрошњу горива током зиме Четири савјета за мању потрошњу горива током зиме
Рекордно висока температура током топле зиме Рекордно висока температура током топле зиме
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  2h 35m
  0
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  11h 43m
  2
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  8h 20m
  6
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  8h 30m
  1
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  12h 26m
  1