Zima znači manje vitamina D: Evo gdje možemo da ga pronađemo

17.11.2022. 17:50
0
IZVOR: glassrpske.com

Vitamin D vas vjerovatno podsjeća na sunce i zdrave, jake kosti. Postavlja se pitanje gdje da pronađemo ovaj vitamin kada napolju nema sunca.

Vitamin D igra brojne uloge u organizmu. Neophodan je za apsorpciju minerala u našim crijevima, kao i kalcijuma i fosfora. Bez vitamina D ovi minerali se ne apsorbuju do nivoa koji je tijelu potreban za razvoj zdravog skeleta.

Sunce se već dugo reklamira kao najbolji izvor vitamina D.  Dnevnu dozu vitamina D generalno možete dobiti od sunca, ali postoje izuzeci. Iako tačna količina vremena koje treba da provedete na suncu varira, moguće je da vaše tijelo stvori svoju dnevnu dozu vitamina D kada je izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti.

Ten takođe igra veliku ulogu. Ljudima sa svjetlijim tonovima kože potrebno je 10 do 15 minuta direktnog izlaganja suncu svakog dana, dok je ljudima sa tamnijim tonovima kože potrebno malo više vremena da dobiju svoju dozu vitamina D jer se melanin u koži takmiči sa sintezom vitamina D, piše Huf Post. Svakako treba imati na umu da direktno izlaganje kože suncu može da bude i štetno, pa bi trebalo da koristimo adekvatne kreme tokom cijele godine.

Vitamin D je teže dobiti od sunca tokom zime

Postoje načini da dobijete više vitamina D zimi ili u oblačnim danima.

- Izvori vitamina D u ishrani su zapravo prilično ograničeni. Najveći izvor vitamina D je u masnoj ribi, obično lososu, ulje jetre bakalara, malo u konzerviranim sardinama ili konzerviranoj skuši - objašnjava doktor Džad Sfeir, endokrinolog na klinici Majo.

Određene namirnice su obogaćene vitaminom D, poput mlijeka i soka od pomorandže. Ipak, tokom oblačnih mjeseci možda je najbolje okrenuti se vitaminu D koji je dostupan u apotekama.

Nedostatak vitamina D može doprinijeti nekim simptomima sezonskog afektivnog poremećaja, kao što su razdražljivost i nedostatak motivacije, prenose Novosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ljudima je zimi potrebno više sna Ljudima je zimi potrebno više sna
Medvjedi Uroš i Miša predvidjeli do kad će trajati zima Medvjedi Uroš i Miša predvidjeli do kad će trajati zima
Od zime umrle najmanje 124 osobe Od zime umrle najmanje 124 osobe
Najčitanije
 • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
  7m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  2h 59m
  3
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  23h 7m
  0
 • Dositej - prosvjetitelj, pisac, pedagog, poliglota…
  23m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  22h 17m
  0