Zima znači manje vitamina D: Evo gdje možemo da ga pronađemo

17.11.2022. 17:50
0
IZVOR: glassrpske.com

Vitamin D vas vjerovatno podsjeća na sunce i zdrave, jake kosti. Postavlja se pitanje gdje da pronađemo ovaj vitamin kada napolju nema sunca.

Vitamin D igra brojne uloge u organizmu. Neophodan je za apsorpciju minerala u našim crijevima, kao i kalcijuma i fosfora. Bez vitamina D ovi minerali se ne apsorbuju do nivoa koji je tijelu potreban za razvoj zdravog skeleta.

Sunce se već dugo reklamira kao najbolji izvor vitamina D.  Dnevnu dozu vitamina D generalno možete dobiti od sunca, ali postoje izuzeci. Iako tačna količina vremena koje treba da provedete na suncu varira, moguće je da vaše tijelo stvori svoju dnevnu dozu vitamina D kada je izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti.

Ten takođe igra veliku ulogu. Ljudima sa svjetlijim tonovima kože potrebno je 10 do 15 minuta direktnog izlaganja suncu svakog dana, dok je ljudima sa tamnijim tonovima kože potrebno malo više vremena da dobiju svoju dozu vitamina D jer se melanin u koži takmiči sa sintezom vitamina D, piše Huf Post. Svakako treba imati na umu da direktno izlaganje kože suncu može da bude i štetno, pa bi trebalo da koristimo adekvatne kreme tokom cijele godine.

Vitamin D je teže dobiti od sunca tokom zime

Postoje načini da dobijete više vitamina D zimi ili u oblačnim danima.

- Izvori vitamina D u ishrani su zapravo prilično ograničeni. Najveći izvor vitamina D je u masnoj ribi, obično lososu, ulje jetre bakalara, malo u konzerviranim sardinama ili konzerviranoj skuši - objašnjava doktor Džad Sfeir, endokrinolog na klinici Majo.

Određene namirnice su obogaćene vitaminom D, poput mlijeka i soka od pomorandže. Ipak, tokom oblačnih mjeseci možda je najbolje okrenuti se vitaminu D koji je dostupan u apotekama.

Nedostatak vitamina D može doprinijeti nekim simptomima sezonskog afektivnog poremećaja, kao što su razdražljivost i nedostatak motivacije, prenose Novosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Genijalan trik da vam se vrata na autu nikada ne zalede (VIDEO) Genijalan trik da vam se vrata na autu nikada ne zalede (VIDEO)
Kako da sačuvate biljke tokom zime Kako da sačuvate biljke tokom zime
Prve dugoročne prognoze: Kakvo nas vrijeme očekuje ovu zimu Prve dugoročne prognoze: Kakvo nas vrijeme očekuje ovu zimu
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  9h 48m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  23h 30m
  0
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  10h 52m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  11h 24m
  0
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  8h 42m
  0