Грабовац: Са Брамерцом о тражењу несталих

03.03.2020. 08:34
0
ИЗВОР: Srna

Чланови Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ разговараће данас у Сарајеву са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ у Хагу Сержом Брамерцом о процесу тражења несталих лица у БиХ, рекао је Срни члан овог одбора Марко Грабовац.
Грабовац је рекао да ће Брамерцу указати на вишегодишњи застој у процесу тражења несталих Срба, ексхумација и идентификација посмртних остатака, те процесуирања ратних злочина почињених над Србима у БиХ.

- Процес тражења несталих Срба у БиХ се мора убрзати по сваком основу јер временом губимо свједоке и чланове породица који умиру и неће дочекати да пронађу своје најмилије и да их достојанствено сахране - истакао је Грабовац.

Он је подсјетио да је на прошлој сједници Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ тражио да им ДНК лабораторија у Хагу достави извјештај о броју идентификованих посмртних остатака у БиХ по националној структури.

- Мене интересује колико је српских жртава идентификовано у ДНК лабораторији у Хагу у посљедње двије године, од почетка њеног рада - истакао је Грабовац.

Он је рекао да је састанак са Брамерцом заказан за 12.00 часова у просторијама Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.

Република Српска трага за још 1.660 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици и даље налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.

Коментари 0
Повезане вијести
Неразјашњена судбина 1.517 српских жртава Неразјашњена судбина 1.517 српских жртава
Премијерно приказан филм "Досије Косово - Жута кућа": Свијет не би требало да остане нијем на ову причу Премијерно приказан филм "Досије Косово - Жута кућа": Свијет не би требало да остане нијем...
Тражење несталих лица проводити само у складу са законом Тражење несталих лица проводити само у складу са законом
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    51m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    15m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    21h 8m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    14h 59m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9m
    0