Grabovac: Sa Bramercom o traženju nestalih

03.03.2020. 08:34
0
IZVOR: Srna

Članovi Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH razgovaraće danas u Sarajevu sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ u Hagu Seržom Bramercom o procesu traženja nestalih lica u BiH, rekao je Srni član ovog odbora Marko Grabovac.
Grabovac je rekao da će Bramercu ukazati na višegodišnji zastoj u procesu traženja nestalih Srba, ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, te procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

- Proces traženja nestalih Srba u BiH se mora ubrzati po svakom osnovu jer vremenom gubimo svjedoke i članove porodica koji umiru i neće dočekati da pronađu svoje najmilije i da ih dostojanstveno sahrane - istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH tražio da im DNK laboratorija u Hagu dostavi izvještaj o broju identifikovanih posmrtnih ostataka u BiH po nacionalnoj strukturi.

- Mene interesuje koliko je srpskih žrtava identifikovano u DNK laboratoriji u Hagu u posljednje dvije godine, od početka njenog rada - istakao je Grabovac.

On je rekao da je sastanak sa Bramercom zakazan za 12.00 časova u prostorijama Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

Republika Srpska traga za još 1.660 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Republici i dalje nalaze posmrtni ostaci oko 600 ekshumiranih neidentifikovanih lica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nerazjašnjena sudbina 1.517 srpskih žrtava Nerazjašnjena sudbina 1.517 srpskih žrtava
Premijerno prikazan film "Dosije Kosovo - Žuta kuća": Svijet ne bi trebalo da ostane nijem na ovu priču Premijerno prikazan film "Dosije Kosovo - Žuta kuća": Svijet ne bi trebalo da ostane nijem...
Traženje nestalih lica provoditi samo u skladu sa zakonom Traženje nestalih lica provoditi samo u skladu sa zakonom
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 42m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    11h 40m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    20h 6m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    18h 21m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    20h 0m
    0