Адвокати у Републици Српској од 1. августа ступају у штрајк

10.07.2024. 15:50
0
ИЗВОР: capital.ba

Адвокати у Републици Српској од 1. августа престају заступања по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ, открива КАПИТАЛ.

Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске данас је донијела одлуку о организовању протеста са обуставом рада до испуњавања захтјева адвоката.

Адвокати траже да се усвоји Тарифа о наградама и накнади трошкова за рад адвоката који је достављен Министарству правде 5. децембра прошле године, затим да се усвоје предложене измјене Одлуке о накнади трошкова кривичног поступка који је упућен Министарству правде БиХ 15. септембра прошле године, те да им се исплати цјелокупног дуг за рад у предметима одбране по службеној дужности и ослобађајућим пресудама закључно са 1. августом ове године.

У образложењу одлуке о обустави рада наводи се да је на сједници Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске одржаној у Бањалуци 26. априла ове године расправљано о новој Тарифи о наградама и накнади трошкова, поступању Министарства правде РС по достављеном приједлогу Тарифе, те о даљим радњама и одлукама Скупштине Адвокатске коморе у вези са овим и другим питањима од интереса за адвокатуру, те о нарушеном угледу адвокатуре у друштву.

„Претходно је Збор адвоката Бијељина делегирао могућност обуставе рада због изостанка сагласности Министарства правде Републике Српске на нови текст Тарифе, а делегати из Збора Бијељина су остали при овом приједлогу уз напомену да су сагласни са приједлогом предсједника Коморе и делегата из Добоја да се након закључења сједнице Скупштине од 26. априла године остави рок од 30 дана за додатне преговоре са ресорним Министарством у циљу мирног рјешења насталог проблема“, наводи се у данашњој одлуци Скупштине Адвокатске коморе Српске.

Овакав приједлог, каже се даље, подржали су једногласно сви делегати Скупштине, те је заузет јединствен став да ће се истеком рока од 30 дана има сматрати да су исцрпљена сва мирна средства за преговоре са Министарством правде Републике Српске, те да ће Адвокатска комора обуставити рад до испуњења постављених захтјева.

- Имајући у виду игнорантски став надлежног министарства, те чињеницу да су према адвокатима у међувремену створена висока дуговања Министарства правде РС и Суда БиХ, те да није усвојен ни заједнички приједлог обе адвокатске коморе у БиХ у погледу измјена и допуна Одлуке о накнади трошкова кривичног поступка, Скупштина Адвокатске коморе је донијела одлуку о организовању протеста са обуставом рада, а делегати су свој став потврдили и путем електронске комуникације закључно са 9. јулом 2024. године - наводи се у одлуци.

Ова одлука, истиче се даље, ће се примјењивати према свим члановима Адвокатске коморе Републике Српске који паступају као браниоци по службеној дужности без обзира на то пред којим судовима на подручју БиХ поступају.

- Непоступање по овој одлуци чланова Адвокатске коморе Републике Српске представља тежу повреду дужности адвоката - закључује се на крају.

Пише: Д. Момић

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  16h 45m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 36m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  22h 51m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  18h 40m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 27m
  3