Андрић остаје једини нобеловац на овим просторима

10.12.2021. 13:35
0
ИЗВОР: СРНА

Иво Андрић је на данашњи дан, прије 60 година добио Нобелову награду за књижевност и до данас је једини лауреат тако значајног признања на овим просторима, изјавила је професор књижевности Дивна Васић из Вишеграда.

Васићева је, поводом шест деценија од уручења Нобелове награде славном књижевнику, подсјетила да је Андрић неколико година узастопно био кандидат за Нобелову награду за књижевност.

Она је напоменула да је делегација вишеградских ученика 7. октобра 1962. године посјетила Андрића у његовом стану у Београду, честитала му 70. рођендан и то велико и значајно признање.

-Андрић је у Вишеград долазио 1953, 1963. и 1972. године. Редовно су одржавали контакте са писцем, посјетама ученика Београду и размјеном писама и честитки - нагласила је Васићева.

Нобелова награда за књижевност уручена је Андрићу 10. децембра 1961. године на свечаности у Стокхолму, пред 700 званица и шведском краљевском породицом, у дворани Kонцертне палате Шведске краљевске академије.

Славни књижевник је ту награду добио за, како је наведено, „епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље“, а новчани износ од милион долара поклонио је за развој библиотекарства у БиХ.

Познати књижевник је бесједом „О причи и причању“ тог дана захвалио за уручено признање.

 

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић На данашњи дан умро нобеловац Иво Андрић
Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО) Мистериозна смрт Драге Димитријевић Митрићевић и дан данас није расвијетљена (ФОТО)
„Раде, сине, немој мајке заборавит...'“ „Раде, сине, немој мајке заборавит...'“
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    4h 21m
    0
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    19h 15m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    5h 14m
    2
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    23h 37m
    4
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    4h 38m
    2