Антитијела на корону има 94,5 одсто становника Српске

02.06.2022. 14:41
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Антитијела на вирус корона има око 94,5 одсто становника Републике Српске, показали су ово резултати друге фазе Националне студије серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији Српске.

Наиме резултати ове фазе испитивања, која даје увид у присуство антитијела на вирус корона међу грађанима Српске, представљени су данас на Медицинском факултету у Бањалуци.

Како је казао Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, ова фаза студије је рађена од јануара до марта ове године и то на узорку од 4.463 испитаника.

Додао је да су у овој студији поред Медицинских факултета у Бањалуци и Фочи и Института за јавно здравство РС, учестовало и десетак свјетских стручњака.

- Оно што ово истраживање чини друкчијим је то што за разлику од свих других земаља које су радиле нешто слично, је то што ово истраживање није било усмјерено на један тип вакцине против ковида-19.Ми смо имали четири, па чак и пет врста вакцина - казао је Шкрбић.

Подсјетио је да је прва фаза ове студије урађена прије више од годину дана, када је показано да је прокуженост антитијелима код грађана Српске око 40 одсто.

Додао је да је у међу фази истраживања испитивано присуство антитијал код медицинских раднике запослених у домовима здравља, а резултати овог дијела студије су показали да је око 70 одсто здравствених радника било прокужено вирусом.

- У овој фази студије учествовало је 61 одсто жена, а 39 одсто мушкараца, 57 одсто испитаника је било из града, а 26 одсто било је са села. Основно образовање је имало 12 одсто, средњошколско 58 одсто, а високо образовање 30 одсто- рекао је Шкрбић.

Истакао је да је друга фаза истраживања показала и занимљувост када је ријеч о броју антитијела и крвним групама.

- Највећи број оних са антитијелима су били крве групе А позитив, а након њих они са О позитив - рекао је Шкрбић, додајући да је највећи број испитаника рекао да је имао симптоме температуре, кашаљ, цурење из носа, грлобоља, болови у мишићима и зглобовима, а само 25 одсто је пријавило губитак чула њуха и окуса.

- Укупан број вакцинисаних у Републици Српској, према овој студији, је 58 одсто. Од тога 35,3 одсто је примило синофарм, 30,7 одсто фајзер, а 28,9 одсто је примило спутњик В вакцину - навео је Шкрбић.

Како је нагласио у овој студији проучавали су ниво антитијела код грађана који су прележали ковид и вакцинисани су, код оних који су вакцинисани, а мисле да нису имали ковид, трећа група су они који нису вакцинисани, али су имали ковид, те четврта група оних који нису имали ковид, али се нису ни вакцинисали.

- Студија је показала да су најјачи имунски одговор имали испитаници који су прележали ковид и вакцинисани су, затим они који су вакцинисани, а нису имали ковид, те онда они који су су само прележали ковид, док су најмањи број антитијела имали они који нису ни прележали болест, а нису се ни вакцинисали - навео је Шкрбић.

Надаље је навео да када је ријеч о ефикасности вакцина ова студија је показала да особе које нису имале ковид а вакцинисане су вакцином спутњик В имали највећи имунолошки одговор.

- То значи да је ова руска вакцина најефикаснија, са веома малом разликом од ње је и вакцина фајзер, те су грађани који су њоме вакцинисани такође имали снажан имунолошки одговор. Док чак 74 одсто оних који су примили кинеску вакцину синофарм нису развили антитијела - рекао је Шкрбић, додајући да вакцину астразенека нису ни тестирали, јер се веома мали број грађана вакцинисао овом вакцином.

Како је казао Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, одзив испитаника за учешће у овој студији је био велики, те да су грађани ријетко одбијале да учествују у овом испитивању.

- Узорке смо тестирали на два начина, да бисмо искључили било какву грешку, а резултати су се поклопили - рекао је Бокоњић.

Додао је да је у плану да се на јесен ради трећа фаза ове студије.

- Ту ћемо пратити одржавање антитијела у крви пацијената. Да видимо колико дуго имунитет траје, то нам је јако важно, посебно за оне који су вакцинисани и прележали су вирус, као и за оне који су само вакцинисани, и за оне који су само боловали. Желимо да видимо колика ће бити разлика у одржавању антитијела у овим групама - казао је Бокоњић.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  marija 15.06.2022. 10:58
  Dobar je to rezultat, mada ja se ne opustam, ide vrijeme godisnjih odmora, dosta ljudi na jednom mijestu, pa cu ja ipak nastaviti sa medicinskom gljivom hericium, jaca imunitet, ublazava preteranu zabrinutost i poremećaje spavanja.
Повезане вијести
Брнабић: Улагања Србије у Српску биће још већа Брнабић: Улагања Србије у Српску биће још већа
"Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО) "Златни септембар", мјесец подизања свијести о дјеци обољелој од рака (ФОТО)
Један радар дневно улови 574 возача Један радар дневно улови 574 возача
Најчитаније
 • Сјећање: Шест година без Милана Микана Кнежевића
  11h 25m
  0
 • ПУ Источно Сарајево: Мотоциклиста задобио повреде опасне по живот
  12h 53m
  0
 • Саборна црква у Сарајеву прославља крсну славу
  11h 5m
  0
 • У саобраћајној незгоди повријеђено седам лица
  8h 11m
  0
 • Изазовна и неистражена пећина код Сокоца (ФОТО)
  13h 54m
  0