Бајден потписао документа о уласку Шведске и Финске у НАТО

09.08.2022. 21:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је данас документа усвојена у Сенату о подршци придруживању Шведске и Финске у НАТО.

Бајден је, како је пренео Си-Ен-Би-Си, у Бијелој кући прије потписивања докумената рекао да се руски предсједник Владимир Путин преварио ако је мислио да може да унесе раздор међу западним савезницима.

- Наша алијанса је ближа и јача него икада и уједињенија него икада, а послије уласка Финске и Шведске бићемо јачи него икада - рекао је Бајден, како је пренијела америчка телевизија.

Сенат је прошле седмице са 95 гласова за и једним против подржао улазак Шведске и Финске у НАТО.

Улазак Шведске и Финске у НАТО и даље кочи Турска, која захтијева да те двије земље испуне захтјеве Анкаре везане за престанак подршке курдским организацијама које Турска сматра терористичким.

Министар правде Турске Бекир Боздак је у недјељу изјавио да Турска неће подржати пријем Шведске и Финске у НАТО док те земље не испуне своје обавезе које се тичу борбе против тероризма, рекао је министар правде Турске Бекир Боздак.

- Погрешно је очекивати позитивну одлуку Турске по питању подршке за чланство нордијских земаља, док не одрже своју ријеч - казао је Боздак за ТВ Акит, пренио је ТАС С.

За пријем сваке нове државе у НАТО потребна је сагласност свих земаља чланица.

Коментари 0
Повезане вијести
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Финци и даље најсрећнији Финци и даље најсрећнији
Бајден поручио да му је памћење одлично, па након пар минута помијешао Египат и Мексико (ВИДЕО) Бајден поручио да му је памћење одлично, па након пар минута помијешао Египат и Мексико (В...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 31m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 49m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 25m
    0