"Бесмртни батаљон" - 1300 каплара

18.12.2023. 12:34
10
ИЗВОР: vojnaskola.mod.gov.rs

Хиљаду триста каплара је назив за још недошколоване официре који су послати као појачање Првој армији у Колубарској бици.

Како је Србија  била суочена са надмоћнијим непријатељем у Првом свјетском рату, велики број младића напустио је школовање и ставио се на располагање врховној команди. Састав ове јединице требао је да чини будућу интелектуалну елиту Србије, да их рат није прекинуо у образовању и послао у неком сасвим другом смјеру. Побједа српске војске на Церу је била историјска, али губици у људству су били велики. Из строја је избачено чак 259 официра и 16.045 подофицира и војника. За тадашњу Србију од око 4 милиона становника, то је био ненадокнадив губитак, нарочито имајући у виду да је у балканским ратовима 1912-1913. године српска војска изгубила око 44 хиљаде официра, подофицира и војника.  

Слика

Велики губици у старјешинском кадру били су истовремено и велики губици српске интелигенције и школованих старјешина. Због тога је српска влада дуго оклијевала да у одбрану отаџбине позове своје ђаке, студенте и као и све свршене академце којима је због претходних ратова било одложено служење војног рока. Али када је постало јасно да ће услиједити нова непријатељска офанзива и да би после првог пораза аустроугарска војска била спремна да понови стравичне злочине над цивилним становништвом, донијела се најсмјелија одлука.  

Млади школовани људи који ће бити носиоци друштвеног, научног и политичког живота у Србији морали су да буду прикључени у недостајући подофицирски кадар. У ту сврху, далеко у позадини првих линија фронта на Дрини, Дунаву и Сави, формиран је Ђачки батаљон у царском граду Скопљу 14. септембра 1914. године.

Слика

Највећи број припадника Скопског ђачког батаљона чинили су студенти са Београдског универзитета (око 600), затим млади свршени учитељи (око 300), свршени ђаци трговачких академија и различитих стручних школа, али и млади професори, инжењери, књижевници, новинари, сликари и глумци, као и доктори права и филозофије. Од око хиљаду и по ђака и студената пристиглих у Плаву касарну у Скопљу и након љекарских прегледа, њих укупно 1.321 је прошло обуку и добило подофицирски чин. Највећи број ђака дошао је из окружних команди Београда, Шапца, Ужица, Чачка, Крушевца, Лесковца, Горњег Милановца, Крагујевца, Краљева, Ниша али и из новоослобођених крајева старе Србије, посебно ђаци из Битоља и Прилепа. Неки су прекинули студије на најпрестижнијим европским универзитетима да би помогли својој отаџбини. Било је ту синова сељака и занатлија, али и министра, професора, официра.  

Далеко од фронта могли су да се усавршавају и да по завршетку официрске школе учествују у акцијама српске војске. Обуку у Скопљу водио је потпуковник Душан Гишић, ветеран из балканских ратова. Просјечна старост младића била је између 21 и 24 године. Поред стандардних војних тема, у кампу су се често могле чути надахнуте дискусије младих интелектуалаца и научника у напону стваралачке снаге.

Обука у Скопљу је трајала само два мјесеца, пре него штој је Врховна команда позвала младиће на фронт. Задојени патриотизмом, једва су чекали да се придруже биткама. Грађани Скопља су 2. новембра 1914. године испратили воз са младим војницима уз песму и цвијеће.

Енглески лист „Observer“ о путу српске младости на фронт овако извјештава:   „То је једини примјер у историји свијета да једна држава, малена Србија, шаље у рат, искључиво у борбене јединице, свој цвијет. Своју будућност. Цјелокупну интелектуалну омладину, као посљедњу наду за спас своје земље“.  

У одбрани од Макензијевих трупа 1915. постали су наредници, а у повлачењу преко Албаније и пробоју Солунског Фронта већином потпоручници. До краја рата погинуло их је двије трећине. Између 1916. и 1917. године, група од 500 каплара упућена је на наставак школовања у Француску. Након чега су се вратили и учествовали у пробоју Солунског Фронта.

Слика

Фото: Панорамио, Гоца Мандић

На Рајцу код Сувобора, у близини мјеста њиховог војевања подигнут им је споменик, као и другим мјестима у Србији. Да се никада не заборави њихово јунаштво. Зато их често називају и „Бесмртни Батаљон“. 

Коментари 10
  • Generic placeholder image
    Re: Mladen 19.12.2023. 07:18
    Да су ти Обреновићи остали на власти ти се не би звао Младен, него неки Ханс, ћирилицу не би знао ни читати, са србством и Србијом која би била нешто мало већа од Београдског пашалука не би имао никакве везе итд., итд. Наравно то теби ништа не значи, теби импонује да будеш шабски коњушар...
  • Generic placeholder image
    1914 18.12.2023. 23:12
    svi su se prisepali u "kraljevinu" pa nakon svih sr*nja dobise svoje drzave u tada novim avnoj-evskim granicama..obrenovici su bili uz austro-ugarsku a karadjordjevici uz carsku rusiju.i dolazi crveno zlo-komunizam..cinjenica da su nas rusi x puta nasamarili samo tako....
  • Generic placeholder image
    Шта ви знате 18.12.2023. 23:05
    Па јесте ли ишта, ИШТА, ишта, научили у животу, макар из задњег рата.
    Није Србији , Краљу и Пашићу 16-18е понуђен шведски сто и могућност избора од стране "савезника". Били су су уцјењени или сакапајте на у Албанији и на Крфу или ћете живјети у Краљевини СХС.
  • Generic placeholder image
    Спале 18.12.2023. 22:28
    За Младена: Истина је да је Александар Карађорђевић усрао мотку пристајући да се игра југословенштине доводећи тако у питање опстанак Српског народа, али давати Обреновићима статус светаца је благо речено - претеривање. Зар Милан чије задње ријечи су биле:"Не само у Србију" док се растајао с душом у Аустрији, да буде раме уз раме са Василијем Острошким? По Богу Брате Младене!
  • Generic placeholder image
    re: Realista 18.12.2023. 21:16
    Потуре... опет те боли што си Србин?
  • Generic placeholder image
    Soko 18.12.2023. 14:47
    E, moj realista, u kom ti vremenu živiš...
  • Generic placeholder image
    Realista 18.12.2023. 14:43
    Spale.Atentat je uzrok i povod Prvog svjetskog rata.Sramota je primati se na mantre i propagandu.
  • Generic placeholder image
    Спале 18.12.2023. 13:29
    За Реалисту: Ово би се десило са или без Сарајевског Атентата. Атентат је повод, а не узрок напада на Србију. Срамота је не познавати историју свог народа и лупетати глупости.
  • Generic placeholder image
    Realista 18.12.2023. 13:05
    Gavrilo Princip i Crna ruka iz Beograda su gurnuli srbe i Srbiju u propast.
  • Generic placeholder image
    Mladen 24.12.2022. 15:57
    E prokleti Karadjordjevici i njojov satrap Pasic Sta ucinise od Srpskog naroda- gurnuli u smrt milion Srba da bi napravili jugoslovensko hrvatsku kraljevinu, u kojoj su hrvati I slovenci prvi put dobili drzavnost…
    A nasi crkveni velikodostojnici nece da proglase Obrenovice za svece.
    Zato ovako i staradamo dan danas.
Повезане вијести
Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
Колубарска битка - пут у славу Колубарска битка - пут у славу
Сестре по оружју - како су Милунка Савић и Флора Сандс заједно ратовале Сестре по оружју - како су Милунка Савић и Флора Сандс заједно ратовале
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 6m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 17m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 3m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 25m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 39m
    3