Безбједност у онлајн свијету

09.02.2021. 11:07
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Поводом 9. фебруара, Дана сигурнијег интернета, на званичној страници институције Омбудсмана за људска права БиХ објављене су Смјернице за сигурност дјеце на интернету, које је 2020. године издала Међународна унија за телекомуникације.

Смјернице садрже свеобухватан сет препорука за дјецу, родитеље и едукаторе, индустрију и креаторе политика о развоју сигурног онлајн окружења за дјецу и младе.

Омбудсмани БиХ подсјећају да је одговорност свих нас да помогнемо промовисање свијести о интернету и безбједности на интернету.

– Жалосна је чињеница да је, колико год технологија била корисна, привукла и пажњу криминалних и антисоцијалних елемената. Интернет је знатно повећао циркулацију материјала сексуалног злостављања дјеце и других штета на интернету. Сексуални предатори користе интернет да би успоставили почетни контакт с дјецом, увлачећи их у врло штетне облике контаката, на интернету и ван њега. Малтретирање и други облици узнемиравања могу много да наштете дјечијим животима, а интернет је пружио нов начин да се то догоди – поручили су из ове институције, додајући како је неопходно да се сви ангажујемо како би дали допринос да интернет буде безбједнији за дјецу и младе.

Из савјетодавне линије “Плави телефон” упозорили су недавно да, поред мноштва корисних ствари на интернету, дјеца могу доживјети и многе непријатности, као што су исмијавање, пријетње, изложеност увредљивном садржају…

Многа дјеца, упозоравају, нису свјесна опасности које вребају на интернету па тако објављују и шаљу своје фотографије или се дописују с непознатима. Важно је да дјеца знају да им нису пријатељи све особе које упознају онлајн.

– Постоје особе које праве лажне профиле, претварају се да имају исте интересе или проблеме као ви, питају да им откријете тајне или личне податке, као на примјер мјесто живљења или школу коју похађате. Могу вам упућивати много комплимената, а исто тако могу тражити и да ником не откривате да се дописујете – појашњавају из “Плавог телефона”.

Након што дјеци постану пријатељи, ове особе могу слати или од дјеце тражити да им шаљу видео записе сексуалног садржаја.

– Уколико одбијете да им пошаљете, могу вам пријетити да ће слике које сте им раније послали објавити на друштвеним мрежама или да ће их показати вашим пријатељима. Важно је да знате да то није у реду, да ви нисте криви и уколико сте доживјели нешто слично да разговарате с одраслима у које имате повјерења – порука је за дјецу и младе коју упућују из “Плавог телефона.

Дјеца се за помоћ могу обратити и овој савјетодавној линији на бесплатан број телефона 080 05 03 05.

Слоган 9. фебруара ове године је „Заједно за бољи интернет“.

Коментари 0
Повезане вијести
За насиље на интернету у затвор и до десет година За насиље на интернету у затвор и до десет година
Од неразвијања говора, преко поремећаја у понашању до изложености предаторима Од неразвијања говора, преко поремећаја у понашању до изложености предаторима
Пријава због лажног представљања и компјутерских превара Пријава због лажног представљања и компјутерских превара
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 22m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 41m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 8m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    19h 48m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 29m
    0