БиХ више није шопинг-мека за комшије

30.12.2021. 07:30
0
ИЗВОР: Глас Српске

Да БиХ више није шопинг-мека за стране држављане, првенствено комшије, потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање, према којима је за 11 мјесеци ове године странцима одобрено око 6,5 милиона КМ поврата пореза на додатну вриједност, док је 2019. године тај број био већи од 19,7 милиона КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, ове године страни држављани су приликом напуштања царинског простора БиХ поднијели 170.282 захтјева за поврат ПДВ-а на основу рачуна за робу вриједну око 44,8 милиона марака.

- Прошле године поврат ПДВ-а страним држављанима износио је око 9,5 милиона КМ за робу вриједну 65,4 милиона марака, док је 2019. године одобрен поврат за купљену робу вриједну око 135,8 милиона марака - казали су у УИО, додајући да су робу широке потрошње највише куповали држављани Србије, Хрватске и Црне Горе.

Странац који је обавио куповину у БиХ обавезан је при напуштању царинског подручја дати царинској служби на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац “ПДВ-СЛ-2”, који је добио од продавца гдје је роба купљена.

- Страном држављанину се захтјев за поврат ПДВ-а одобрава ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна, продавцу код којег је купио робу достави оригинал обрасца “ПДВ-СЛ-2”, који је овјерила Царинска служба. Укупна вриједност робе са ПДВ-ом треба да буде већа од 100 КМ - појаснили су у УИО.

Грађани сусједних земаља су прије пандемије у БиХ куповали разну робу, од прехрамбених артикала, одјеће, намјештаја па до технике. Поред нижих цијена ових производа у БиХ комшије су код нас пазариле и због поврата ПДВ-а, који се обрачунава по стопи од 17 одсто.

Предсједник бањалучког Удружења потрошача “Реакција” Душан Срдић казао је за “Глас Српске” да сматра да је на смањење прекограничног шопинг- туризма највише утицала пандемија вируса корона.

- Ограничено кретања изван граница матичне земље свакако је допринијело да страни држављани потроше мање новца у БиХ, а нарочито они који живе у мјестима близу граничних прелаза - казао је Срдић.

Додао је да су смањењу поврата ПДВ-а у овој години допринијела и додатна ограничења које су чланице Европске уније донијеле да би сузбиле ширење вируса.

- Тако је и Хрватска увела обавезан карантин за своје грађане, а управо су они међу онима који највише долазе у куповину у БиХ и тражили поврата ПДВ-а - рекао је Срдић.

Како је појаснио, прије пандемије неријетко су држављани сусједних земаља долазили и више пута мјесечно у БиХ у набавку, јер је роба била јефтинија него код њих.

Право

У Управи за индиректно опорезивање су казали да поврат ПДВ-а на купљена добра могу да траже странци, односно физичка лица која немају пребивалиште у БиХ, а која са их са собом у пртљагу изнесу изван царинског подручја БиХ.

- Битно је истаћи да се право на поврат ПДВ-а не односи на изнесена минерална уља, као што су петролеј, дизел гориво, уље за ложење те на алкохол и прерађевине од дувана - казали су УИО.

Коментари 0
Повезане вијести
Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ Српски генерал Гојко Кнежевић на челу ОС БиХ
Раде као тапетари, тесари и зидари: Број страних радника у БиХ дупло већи него 2020. Раде као тапетари, тесари и зидари: Број страних радника у БиХ дупло већи него 2020.
Умјесто да је у затвору због педофилије, Ивица Мишковић јавно прича како је побјегао из Бањалуке (ВИДЕО) Умјесто да је у затвору због педофилије, Ивица Мишковић јавно прича како је побјегао из Ба...
Најчитаније
 • Стијена се обрушила на камион на путу Фоча-Сарајево, погинуо возач
  20h 27m
  1
 • О Готовуши - прелијепој косовској варошици
  23h 48m
  0
 • Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
  19h 58m
  0
 • Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
  3h 53m
  2
 • У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
  1h 2m
  0