Biser Indijskog okeana – nacionalna blaga Šri Lanke

26.01.2024. 09:56
0
IZVOR: katera.news

Kao neobična ostrvska zemlja u južnoj Aziji Šri Lanka fascinira cijeli svijet svojom istorijom, kulturom i prelijepim prirodnim predjelima. Nije nimalo slučajno što je krasi epitet – biser Indijskog okeana, i to postaje jasno svim turistima koji dođu u posjetu.

Otkrivamo vam koje su to kulturno-istorijske znamenitosti na nekadašnjem Cejlonu pod zaštitom UNESCO-a. Pročitajte o nacionalnom blagu Šri Lanke i lokacijama od svjetskog značaja koje neizostavno morate vidjeti ako planirate putovanje na ovo azijsko ostrvo.

Lavlja stijena

Lavlja stjena je jedna od sedam UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine Šri Lanke. U pitanju je tvrđava na vrhu stijene, koja datira iz petog stoljeća nove ere. Svojevremeno, ovo utvrđenje je bilo kraljevska palata i budistički samostan.

Dok se spuštaju niz drevnu stijenu, posjetitelji mogu vidjeti neke od najboljih primjera južnoazijskog slikarstva apsara. Lavlja stjena ili Sigirija je među najvažnijim urbanističkim projektima prvog milenijuma, jer važi za mjesto jednog od najstarijih uređenih vrtova na svijetu. Inače, ovu zapanjujuću stjenu i palate zagradio je kralj Kaspaja.

Na UNESKO listu Lavlja stijena je upisana 1982. godine.

Slika

Foto: Pixabay

Sveti grad Kendi

Posljednja prijestolnica drevnih kraljeva Šri Lanke i popularno odmaralište za sve koji žele pobjeći od vrućine, Kendi je lijepo mjesto, ušuškano pored jezera u centralnoj visoravni zemlje. Upravo ovdje su od 1592. godine stanovali sengalski kraljevi, pa zato ima puno impresivnih budističkih hramova i svetilišta. Obavezno posjetite Hram Relikvije Svetog zuba, koji se nalazi u kompleksu hramova u Kendiju. Vjeruje se da je ova relikvija pripadala samom Budi, a tokom duge i burne istorije upravo zbog nje vođeni su mnogi ratovi.

Slika

Foto: Pixabay

Krajem juna i početkom jula organizuje se spektakularni festival Esala Perahera, proslava kojom se odaje počast relikvijama Svetog zuba. Uživaćete u živopisnoj paradi i veseloj atmosferi zbog koje hodočasnici iz cijele zemlje dolaze u Kendi baš u ovo doba godine. Naravno, vrijedi napomenuti da je Hram relikvije Svetog zuba, kao dio nacionalne riznice, jedan od glavnih razloga zašto je UNESCO stavio Kendi na svoju listu svjetske baštine još 1988. godine.

 

Sveti grad Anuradhapura

Anuradhapura je najstariji i najsvetiji budistički grad Šri Lanke, koji se može pohvaliti predivno očuvanim ruševinama drevnih palata i manastira. Proglašen je za UNESCO-ov lokalitet 1982. godine. Njegova najposjećenija blaga obuhvataju ostaci hramova duž rijeke Malvatu Oja. Ovdje se također nalazi 2.000 godina staro sveto Bo drvo, za koje se vjeruje da je potomak Bhodi drveta pod kojim je Buda sedeo da bi stekao prosvjetljenje.

Čitav grad i nekadašnju kraljevsku prijestolnicu Šri Lanke lako je istražiti tuk-tukom ili biciklom. Među džinovskim zdanjima je i Jetavanarama – izgrađena u 3. vijeku. Nekada je bila treća najviša građevina na cijelom svijetu (prve dvije su bile egipatske piramide).

 

Stari grad Gale

Stari grad Gale je zaista fascinantno mjesto, koje se nalazi na najjužnijem djelu zemlje, okruženo okeanom sa tri strane. Tvrđavu sa debelim kamenim bedemima podigli su Holanđani daleke 1663. godine. Šetajući ulicama unutar ovih zidina, u jednom istinski posebnom ambijentu vidjet ćete impresivne istorijske crkve i druge zanimljive građevine. U pitanju su holandske kolonijalne zgrade, drevne džamije i crkve, muzeji i mnogo neobičnih butik kafića i restorana. Također, vrijedi reći da se ovdje nalaze i neke od najljepših plaža Šri Lanke.

Pećinski hram Rangiri Dambula

Pećinski hram Rangiri Dambula je jedan od najvećih i najbolje očuvanih kompleksa pećinskih hramova u zemlji, proglašen za UNESCO-vu svjetsku baštinu 1991. Ovo drevno hodočasničko mjesto sadrži pet pećina (neke datiraju iz 1. stoljeća prije nove ere), preko stotinu budističkih statua i neke veličanstvene freske.

Ono što ovo mjesto čini još primamljivijim za turiste je činjenica da pećine nisu samo ostaci u kojima se praktikovala religija budizma, već i mjesto na kojem bi kraljevi izlagali svoj doprinos razvoju kulture zemlje. Odličan primjer za to je pećina Maha Raja Viharaja koja je izvrstan podsjetnik na trijumf kralja Valagambe nad indijskim osvajačima.

Inače, ove pećine se svrstavaju u dobra od prirodnog značaja, poput Girske pećine kod nas.

 

Šumski rezervat Sinharaja

Šumski rezervat Sinharaja je jedna od posljednjih preostalih primarnih prašuma u zemlji, pa je stoga pod zaštitom. Pokriva površinu od 11.000 ha primarnih i sekundarnih šuma. Ovaj uski pojas brdovitog područja sastoji se od niza grebena i dolina. Više od 60% stabala je endemsko za šumu Sinharaja i mnoga od njih se smatraju rijetkima.

Postoji mnogo endemskih divljih životinja, posebno ptica, ali rezervat je također dom za preko 50% endemskih vrsta leptira i sisara Šri Lanke, kao i mnoge vrste insekata, gmizavaca i rijetkih vodozemaca. Ova lista uključuje i rijetke vodozemce koji ne žive nigdje drugdje na svijetu. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je UNESCO 1988. godine šumu Sinharaja proglasio UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Drevni grad Polonaruva

Smješten u srcu poznatog kulturnog trougla Šri Lanke, Polonaruva je jedan od najbolje očuvanih arheoloških lokaliteta u zemlji. U ovom kompaktnom i prijatno zelenom gradu, naći ćete drevne ruševine palata, statua, hramova i još mnogo toga – uključujući ostatke vrtnog grada koji datira iz 12. vijeka. Polonnaruva je ušla na UNESCO-ovu listu 1982.

Nakon uništenja Anuradhapure 993. godine, Polonaruva je postao glavni grad Šri Lanke. Sagradio ga je kralj Parakramabahu I. Kroz njega su prošle brojne civilizacije, uključujući Čole, južnoindijske hinduiste i budističke Singaleze, između 12. i 13. stoljeća.

Prepun arheoloških blaga, grad je prošaran hramovima, svetištima, palatama i ruševinama. Možete istražiti kraljevsku palatu iz perioda kralja Parakramabahua I, čiji impresivni zidovi i danas stoje i svjedoče o impozantnoj građevini sa čak 50 soba. Skulpture lavova čuvaju stepenice do kraljeve dvorane za audijenciju, gdje se zidovima nižu složeno isklesani kameni slonovi. Ovdje se nalazi i Shiva Devale, hinduistički hram izgrađen od kamena.

Impresivna zbirka ruševina formira sveti četvorougao, a u sredini je vatadaža (stara građevina) sa četiri ulaza koja vode do mesta gdje se nekada čuvala relikvija Svetog zuba.

Odlazak na destinacije kao što je Šri Lanka je putovanje o kome mnogi maštaju. Smještena u tropskim vodama nedaleko od Indije, ova je neobična zemlja definisana svojom nježnom budističkom kulturom, prijateljskim ljudima i opuštenim načinom života, uprkos burnoj istoriji.

 

Slika

Foto: Pixabay

Premda se može opisati kao mala ostrvska zemlja, Šri Lanka je zapravo izuzetno raznolika – krase je predivne plaže, šumoviti nacionalni parkovi, ravnice sa hramovima i visoravni prekrivene džunglom. Kuda god da se uputite širom zemlje, zapanjiće vas svojom ljepotom i kulturnim nasljeđem. Preostaje samo da se spakujete i krenete na putovanje!

Autor: Srbijanka Stanković

Komentari 0
Povezane vijesti
Ne žali tuđe pare: Luksuzniji hotel za Komšića nego za Putina i Bajdena Ne žali tuđe pare: Luksuzniji hotel za Komšića nego za Putina i Bajdena
"Stojadinom" obišao Evropu i ostvario dječački san "Stojadinom" obišao Evropu i ostvario dječački san
Pogledajte koje su to najposjećenije zemlje u 2023. godini Pogledajte koje su to najposjećenije zemlje u 2023. godini
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    21h 18m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    22h 2m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    11h 38m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    51m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    45m
    0