Боља доступност лијекова за труднице

28.10.2020. 10:37
0
ИЗВОР: Srna

Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске ће од новембра финансирати лијекове генеричких назива "еноксапарин" и "далтепарин", које најчешће користе труднице.

Овај приједлог подржао је и Управни одбор фонда, првенствено зато што те лијекове најчешће користе труднице са дијагнозом тромбофилије и венске тромбозе, а у пракси се дешавало да их нема у домовима здравља, па су их морале саме куповати, саопштеноје из ФЗО Републике Српске.

Из Фонда наводе да ће на овај начин финансијски растеретити и домове здравља који до сада нису могли ускладити стварне потребе за овим лијековима са својим финансијским могућностима, због чега се и дешавало да их нема у домовима здравља.

У саопштењу се наводи да ће се од новембра ови лијекови набављати према посебном програму ФЗО Републике Српске и да се више неће налазити на листи лијекова домова здравља и амбулантама породичне медицине.

- Ови лијекови ће се и даље набављати путем јавног тендера, док је и индикација за ове лијекове непромијењена – наставак болничог лијечења - додају из ФЗО Републике Српске.

На основну болничку листу лијекова од новембра ће, како се наводи, бити уврштен нови антибактеријски лијек "ертапенем" /прашак за концентрат за раствор за инфузију/ који се користи у лијечењу инфекција код дјеце, као и одраслих узрокованим бактеријама које су осјетљиве на ертапенем.

- Све ове промјене су доказ досљедности ФЗО Републике Српске који је у протеклих неколико година издвојио знатна финансијска средства како би осигураницима обезбиједио нове терапије у складу са свјетским препорукама - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је само у периоду од 2016. до 2020. године уведено више од 30 нових лијекова, већином најсавременијих терапија, за специфична и тешка обољења, које су пацијентима доступне у болницама, односно лијекова који се набављају у оквиру посебног програма ФЗО Републике Српске.

Ријеч је о, како се наводи, терапијама за Гошеву болест, хемофилију, лијечење ХИВ-а, метастатских карцинома простате, колоректалног карцинома, Хочкиновог лимфома, биолошке терапије за неонколошке индикације, шизофреније, имунотерапије за меланом коже.

Из ФЗО Републике Српске истичу да је ријеч већином о изузетно скупим најсавременијим терапијама, нове генерације, које пацијенти обољели од поменутих болести примају и у другим развијеним земљама свијета.

Када су у питању лијекови који се издају на рецепт, из ФЗО Републике Српске наводе да је у посљедњих пет година на ову листу лијекова уврштено 36 нових генеричких лијекова.

Ти лијекови су на листи заступљени са више комерцијалних назива, те ако се узму у обзир комерцијални називи и различите дозе и облици лијекова, ради се о више од 100 нових лијекова.

- Фонд у складу са финансијским могућностима константно ослушкује потребе осигураника и здравствене струке, а све с циљем обезбјеђења што ефикасније и доступније здравствене заштите - наводи се у саопштењу Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 15m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 7m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    11h 58m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 43m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    6h 50m
    4