Божовић: Због неодговорне политике Српска има озбиљне проблеме са новцем (ВИДЕО)

30.07.2024. 17:24
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Неодговорна политика власти у Српској води нас у све дубљу кризу из које се излаз са овом гарнитуром на види. Они су најодговорнији за стање у којем се Српска данас налази, рекао је начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић у рубрици “Без увијања” Јутарњег програма БН телевизије.

Коментаришући недавну изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да Српска има депонован новац у иностранству, али да због блокада не може да га пребаци на домаће рачуне, Божовић каже:

- Уколико тај новац стварно постоји, а вјерујем да су се они који су дали такве изјаве поиграли ријечима и мало “прелетјели”, јер ако новац постоји и ако је он власништо Републике Српске, а налази се ван Српске, онда је неко направио озбиљно кривично дјело када га је на било који начин изнио из Српске и данас тражи начине да га врати назад.

Божовић истиче да буџет Републике Српске због неодговорне и дезорјентисане политике има озбиљне проблеме са исплатама давања и потраживања која касне, али и са унутрашњим и међународним обавезама, па им је новац пријеко потребан.

- Кад новца фали одозго, онда ће временом да зафали обичним људима за плаћање текућих обавеза, а онда ћемо да видимо како ће се то ријешити. Мислим да нас начин на који је то актуелна власт у Српској замислила да изведе води само дубље у пропаст и да са њима нема излаза из ове ситуације - јасан је Божовић.

Говорећи о политици СНСД-а, Божовић каже да су људи које је Милорад Додик до 2006. године најоштрије критиковао данас његови најоданији сарадници по питању неких националних тема и економске политике.

- Онај ко влада од 2006. до данас никако себе не може амнестирати одговорости од стања у Српској. Развијена индустрија, привреда и одговорна национална и економска политика не могу  се повезати са данашњом влашћу. Ми немамо ниједан озбиљан привредни субјекат, немамо стране инвестиције јер оне одлазе у земље региона - објашњава Божовић.

Однос републичких власти према локалним заједницама је, наглашава Божовић, катастрофалан, јер умјесто помоћи и подршке, како каже, добијају само обећања, док новца нигдје нема. У првом плану су, како тврди, интереси приватних компанија.

- Ми довољно улажемо у Српској кроз плаћање пореза. Источна Илиџа са својим колективима за годину дана направи промет преко 500 милиона КМ. Добит коју субјекти направе на нашој територији је преко 5 милиона КМ. Истовремено се јединици локалне самоуправе од пореза на добит враћа 0 КМ, јер порез у потпуности иде у буџет Српске - наводи Божовић.

Власт тако прави расподјелу која не иде у корист локалних самоуправа него на враћања све већих задуживања, истиче Божовић, додајући да је потребно водити одговорно националну политику по угледу на Србију.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 33m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 24m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 11m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 37m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 19m
    0