Božović: Zbog neodgovorne politike Srpska ima ozbiljne probleme sa novcem (VIDEO)

30.07.2024. 17:24
0
IZVOR: rtvbn.com

Neodgovorna politika vlasti u Srpskoj vodi nas u sve dublju krizu iz koje se izlaz sa ovom garniturom na vidi. Oni su najodgovorniji za stanje u kojem se Srpska danas nalazi, rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u rubrici “Bez uvijanja” Jutarnjeg programa BN televizije.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Srpska ima deponovan novac u inostranstvu, ali da zbog blokada ne može da ga prebaci na domaće račune, Božović kaže:

- Ukoliko taj novac stvarno postoji, a vjerujem da su se oni koji su dali takve izjave poigrali riječima i malo “preletjeli”, jer ako novac postoji i ako je on vlasništo Republike Srpske, a nalazi se van Srpske, onda je neko napravio ozbiljno krivično djelo kada ga je na bilo koji način iznio iz Srpske i danas traži načine da ga vrati nazad.

Božović ističe da budžet Republike Srpske zbog neodgovorne i dezorjentisane politike ima ozbiljne probleme sa isplatama davanja i potraživanja koja kasne, ali i sa unutrašnjim i međunarodnim obavezama, pa im je novac prijeko potreban.

- Kad novca fali odozgo, onda će vremenom da zafali običnim ljudima za plaćanje tekućih obaveza, a onda ćemo da vidimo kako će se to riješiti. Mislim da nas način na koji je to aktuelna vlast u Srpskoj zamislila da izvede vodi samo dublje u propast i da sa njima nema izlaza iz ove situacije - jasan je Božović.

Govoreći o politici SNSD-a, Božović kaže da su ljudi koje je Milorad Dodik do 2006. godine najoštrije kritikovao danas njegovi najodaniji saradnici po pitanju nekih nacionalnih tema i ekonomske politike.

- Onaj ko vlada od 2006. do danas nikako sebe ne može amnestirati odgovorosti od stanja u Srpskoj. Razvijena industrija, privreda i odgovorna nacionalna i ekonomska politika ne mogu  se povezati sa današnjom vlašću. Mi nemamo nijedan ozbiljan privredni subjekat, nemamo strane investicije jer one odlaze u zemlje regiona - objašnjava Božović.

Odnos republičkih vlasti prema lokalnim zajednicama je, naglašava Božović, katastrofalan, jer umjesto pomoći i podrške, kako kaže, dobijaju samo obećanja, dok novca nigdje nema. U prvom planu su, kako tvrdi, interesi privatnih kompanija.

- Mi dovoljno ulažemo u Srpskoj kroz plaćanje poreza. Istočna Ilidža sa svojim kolektivima za godinu dana napravi promet preko 500 miliona KM. Dobit koju subjekti naprave na našoj teritoriji je preko 5 miliona KM. Istovremeno se jedinici lokalne samouprave od poreza na dobit vraća 0 KM, jer porez u potpunosti ide u budžet Srpske - navodi Božović.

Vlast tako pravi raspodjelu koja ne ide u korist lokalnih samouprava nego na vraćanja sve većih zaduživanja, ističe Božović, dodajući da je potrebno voditi odgovorno nacionalnu politiku po ugledu na Srbiju.

Video: BN TV

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO) Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)
Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočnoj Ilidži Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočn...
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0