Четрнаест страних инвеститора донијело БиХ 496,7 милиона КМ

07.12.2022. 14:38
2
ИЗВОР: srna.rs

Најзначајнијих 14 страних инвеститора који су у БиХ уложили 496,7 милиона КМ и запослили 3.825 радника данас је у Источном Сарајеву добило плакете у оквиру манифестације "Избор најзначајнијих страних инвеститора у БиХ за 2022. годину", у организацији Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/.

Директор Фипе Милица Марковић је у пригодном обраћању рекла да су ови инвеститори улагали у услужне и у производне дјелатности.

Марковићева је подсјетила да је 2021. година била рекордна за стране директне инвестиције када их је у БиХ било 971 милион КМ, а добар резултат забиљежен је и 2018. године са остварених 960 милиона КМ страних директних инвестиција.

Према њеним ријечима, у прва два квартала ове године регистрован је одређен пад износа страних инвестиција, што је посљедица економско-политичке и енергетске кризе, рецесије и инфлације.

Марковићева је најавила да ће коначни резултати страних улагања у БиХ у овој години бити објављени половином сљедеће године, на основу података Централне банке БиХ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, захваливши Фипи на избору овог града за одржавање манифестације "Избор најзначајнијих страних инвеститора у БиХ за 2022. годину", рекао је да су стране инвестиције веома значајне за економско и финансијско јачање привреде и економије у свакој земљи.

- Ово је изузетна прилика и за директни контакт представника пословне заједнице и страних инвеститора са представницима локалних заједница, с циљем разматрања услова за улагање у пројекте инфраструктуре, привреде, енергетике... - навео је Ћосић.

Нема, истиче он, поузданог економског развоја без страних инвестиција, а у региону најбољи примјер за то свакако јесте Србија.

Према његовим ријечима, БиХ и Република Српска располажу са квалитетном и квалификованом радном снагом, као и ресурсима.

- Конкретно град Источно Сарајево нуди велике потенцијале и изузетна је прилика за инвестирање у туризам, пољопривредно-прехрамбену производњу и дрвну индустрију, али и друге локалне заједнице у Републици Српској сигурно су добар партнер страним инвеститорима - подвукао је градоначелник Источног Сарајева.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић оцијенио је да је глобална економска и политичка криза у региону, Европи и свијету негативно утицала и на привредно-економске токове и у БиХ.

Према његовим ријечима, у БиХ нема пада, али нема ни раста извоза производа и услуга.

Он је потврдио да ће Спољнотрговинска комора БиХ и даље, у сарадњи са надлежним министарствима и организацијама, подржавати Фипу на плану промоције страних инвестиција у БиХ.

О теми "Стање и перспективе за страна улагања у наредном периоду у БиХ" говорили су помоћник директора Фипе Славица Корица, а потом и амбасадори Аустрије, Кине и Турске у БиХ Улрике Хартман, Ђи Пинг и Садик Бабур Гиргин, те министар-савјетник у Амбасади Србије у БиХ Наташа Ђорђевић и први секретар Амбасаде Италије у БиХ Лоренцо Донатели.

Водећа међу награђеним компанијама је "Воит хидро Босниа" из Лукавца, њемачка инвестиција у производњу електромотора и генератора.

Ова инвестиција износи 22,6 милиона КМ, запослено је 60 радника, а у плану је запошљавање још 150.

"Максхоф група" из Орашја, такође, њемачка инвестиција, која је инвестирала око седам милиона КМ у производњу малих кућних апарата и запослила 30 радника.

Трећепласирана на овој листи од 14 награђених је италијанска компанија "Ама Адријатик" из Сарајева, која је у металску индустрију БиХ у овој години уложила више од три милиона КМ, а до сада 21 милион КМ и броји 280 запослених.

Осим њемачких и италијанских инвеститора, плакете су добиле компаније из Белгије, Шведске, Финске, Шпаније, Кине, Турске, Јапана, Словеније и конзорцијума "ХТЕЦ група" из Србије.

Додјела признања планирана је за 15.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, након чега ће бити уприличен коктел.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Ђоле 08.12.2022. 08:51
  Милица Марковић, то је она што је мазнула стан од стотињак квадрата. Прославила се и у Азербејџану, корупција! Успут никакве везе нема са економијом, наставник француског! Стога је идеалан СНСД кадар.
 • Generic placeholder image
  Стојан 07.12.2022. 20:51
  Ћурка Милица и ови ћурани из првог реда!
  Њима је важно усикати се, а што је у Републику Српску уложено од шаке до лакта ко да је то важно! Безбели, узели су и они, јамили су, јашта болан!
Повезане вијести
Ухапшено 13 лица због више кривичних дјела Ухапшено 13 лица због више кривичних дјела
Велике гужве на граничним прелазима: Колоне возила на улазу и излазу из БиХ Велике гужве на граничним прелазима: Колоне возила на улазу и излазу из БиХ
Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 46m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 35m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 17m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 11m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 7m
  0