Цијена челика стопира наруџбе

28.03.2022. 11:29
1
ИЗВОР: glassrpske

Предузећа у Републици Српској која послују у металском сектору суочавају се са енормним поскупљењем челика и других репроматеријала, због чега је и производња и пласман под упитником.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” нагласивши да је година никад тежа за пословање.

Директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб рекао је да је све неизвјесно, од пословања, наруџби, пласмана производа до радних мјеста.

- Добили смо цјеновнике за репроматеријал за мај и оне се крећу око 1.500 евра по тони, што је за око 500 евра виша цијена. Када подигнемо цијену нашег производа, питање је да ли ће купци жељети да купе тај производ - истакао је Голуб.

Подсјетио је да ова фирма извози 97 одсто својих производа.

- Питање је да ли ће уопште бити потражње за робом. Залиха за март и дио априла имамо, а шта ће бити послије тога, како ћемо набављати и плаћати сировину и хоћемо ли моћи продати робу, све је неизвјесно - казао је Голуб. Додао је да се више од 60 одсто производа овог предузећа топло цинча и нагласио да и цинчаре најављују енормно поскупљење.

Због свих наведених проблема, додао је Голуб, и радна мјеста су угрожена.

- Највећа украјинска челичана је уништена и бићемо у великим проблемима за обезбјеђење сировине, јер Украјина је до избијања ове кризе била један од највећих снабдјевача том сировином. Наслоњени смо на Смедерево, али је Смедерево добар дио челика у инготима увозило из Украјине, тако да ћемо видјети шта ће се дешавати - рекао је Голуб.

Упозорава да ако не буде посла и пласмана робе, предузеће ће преживјети мјесец, два, а све послије тога је под великим упитником.

Да је проблема превише сагласан је и директор челиначког предузећа “Винекс” Далибор Џомбић, који истиче да су бакар и месинг много поскупјели те да је велики проблем набавити челик.

- Покушавамо да подигнемо цијене производа, али то тешко иде. У септембру прошле године повећали смо цијене за око 15, а почетком овог мјесеца за још десет процената. Има отказивања уговора, међутим и ти партнери који откажу након неколико дана зову и траже производ, јер немају избора, немају гдје друго да купе - рекао је Џомбић.

Проблеми не заобилазе ни фирму “Метал систем” из Добоја, која се бави пластификацијом метала.

- Боје су поскупјеле за око 50 одсто, а и свему осталом су скочиле цијене. Од избијања кризе у Украјини наруџбе су мало стале - рекао је власник тог предузећа Небојша Пејић. Додао је да осим пластификације метала, производе и ПВЦ и алуминијумску столарију, али и у том сегменту производње суочавају се с бројним потешкоћама.

Стакло

Небојша Пејић је рекао да нема сировине која није поскупјела и која не поскупљује готово сваки дан.

- Цијена стакла је скочила за 150 одсто. То више није нормално - рекао је Пејић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 28.03.2022. 21:58
    Mnogo se ovi trgovci sikiraju što je građevinski materijal poskupio, sve će to narod na kraju kupiti i platiti. Tačno je da je sve poskupilo i da je došlo do poremećaja na tržištu, prouzrokovano enormnim rastom cjena manjom ponudom roba na tržištu. Ali i oni se fino ugrađuju i love u mutnom.
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 47m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 42m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 30m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 36m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 4m
    0