Црна Гора: Упркос ниским цијенама смјештаја, туриста нема

21.06.2020. 09:35
1
ИЗВОР: srpskainfo

Данас званично почиње љето, а у нормалним околностима би улице гродова у Црној Гори већ биле препуне туриста, на плажама би било немогуће пронаћи слободно мјесто и смјештајни капацитет. Но, ове године у Тивту, Бару, Будви и Сутомору влада нешто другачија ситуација.

Због поновног повећања броја заражених корона вирусом у БиХ, у Црну Гору је сада немогуће ући без ПЦР теста. Колико год је то погодило држављане БиХ и пореметило им планове за љетовање, чини се да је много више погодило туризам Црне Горе.

Због недавног затварања граница, у Црној Гори отказане су скоро све резервације за овај мјесец. Туристичке агенције и хотелијери видно су разочарани те тврде да се раније нису сусретали са оваквом врстом кризе. Ипак, не одустају од намјере да привуку туристе, па тако представљају ниже цијене смјештаја, нове понуде и потпуно другачије аранжмане за госте.

Узимајући у обзир новонасталу ситуацију, многе туристичке агенције и организације промијениле су циљну групу и фокус усмјериле на регион, али и повећану промоцију црногорске обале унутар саме државе. Но ипак, истичу како је велики број грађана Црне Горе финансијски оштећен због кризне ситуације, те како због тога многи себи ове године неће моћи приуштити уживање на обали.

– У ово доба године је иначе немогуће пронаћи слободну лежаљку, или чак слободно мјесто за пешкир на плажи. Сада је ситуација другачија, туриста нема, а викендом дођу Подгоричани који овдје имају своје куће, или желе искористити ниже цијене смјештаја. Али ипак, имамо среће ако успијемо изнајмити више од двадесетак лежаљки дневно – објаснио је један од радника који изнајмљује лежаљке.

Цијене су у већини кафића и ресторана идентичне као и прошле године, мало је оних који су одлучили да се прилагоде ситуацији. Тако ћете за кока-колу издвојити 5 КМ (2,5 евра), а исто толико биће потребно и за мало точено пиво. За еспресо кафу биће вам потребне двије до три марке, зависно о локацији, а за салату и хамбургер до 10 КМ (5 евра). Цијене сладоледа и колача крећу се од двије до осам КМ (1-4 евра).

Но упркос нижим цијенама, угодној температури и топлом мору, посјетилаца је мало и обала је углавном пуста. Отворено је неколико сувенирница, кафића и супермаркета, а мјештани кажу како се надају скором поправљању ситуације јер на овакву атмосферу нису и не могу навикнути. Истог мишљења су и туристички водичи, који кажу како увијек остаје нада да ће се ствари кренути на боље, те да августовске и септембарске резервације неће бити отказане.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mijo 22.06.2020. 15:47
    Eto vam korona,jos vi izmisljajte. Obična orehlada bude a dr-mr,zavedu kao korona. Sve čista laž,izmisljotina,treba para od maski i dezinfekcionih sredstava,respiratora itd,itd
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    22h 15m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    18h 10m
    6
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    2h 51m
    0
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    14h 40m
    0
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    13h 49m
    1