Чувар Зејтинлика деда Ђорђе напокон добија српски пасош

13.05.2020. 08:42
0
ИЗВОР: СРНА

Ђорђу Михаиловићу, чувару српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, ових дана ће коначно бити додијељено држављанство Србије за вишедеценијску посвећеност у чувању 8.000 гробова српских ратника и с посебном љубављу његовању успомена на њих, пишу "Вечерње новости", позивајући се на Владу Србије.

Ђорђе Михаиловић, који је почетком маја навршио 92 године, више од шест деценија сам чува и његује хумке српских војника који су током пробоја Солунског фронта у Првом свјеткосм рату положили живот на вратима отаџбине Србије.

На српском војничком гробљу Ђорђе и данас стражари, а сваког јутра подиже српску заставу над уснулим војничким пуковима.

- Служим их као да су живи. Част је служити на оваквом месту где су испод сваке стопе њихове кости. И судбине које преносе њихови потомци, кад из Србије дођу. А нема одакле не долазе. Донесу какав белег из родне куће, завичајну ракију, кутију дувана. Остану овде читав дан, слушају стихове које им казујем. Заплачу, а ја им поручим: "Није суза, децо, за овакве јунаке. Ваше је да их памтите и поносите се њима" - рекао је Ђорђе у једном разговору.

Он је додао да је поштовање и дивљење према јунацима наслиједио од дједе Саве, па оца Ђуре који су прије њега чували заставу српске славе "на овом непрегледном пољу туге и поноса".

- Они су ме заветовали да ту заставу чврсто држим, јер док заставу држиш, држи и она тебе. То је тако у нашем народу. Ми, Михаиловићи, јесмо родом са Грбља код Боке Которске, али смо се увек звали и сматрали Србима. Ништа друго, само Срби - рекао је Ђорђе.

Ђорђе сваки дан око 5.00 часова ујутру спушта се на Зејтинлик, помоћу штапа, отвара капију, подиже заставу, отвара маузолеј.

Коментари 0
Повезане вијести
Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине Солунски фронт је велика жртва и Срба западно од Дрине
Уз химну „Боже правде“ у Солуну сахрањен деда Ђорђе Уз химну „Боже правде“ у Солуну сахрањен деда Ђорђе
Србија ће сносити све трошкове сахране Ђорђа Михаиловића Србија ће сносити све трошкове сахране Ђорђа Михаиловића
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 17m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 50m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 16m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 29m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 58m
    4