Давидовићева набављала спортске реквизите и опрему мимо закона

25.05.2021. 21:39
0
ИЗВОР: capital.ba

 Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, на чијем је челу Соња Давидовић, набављало је спортске реквизите и опрему мимо Закона о јавним набавкама.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је да је  Министарство отказало два конкурентска поступка за набавку спортске опреме и спортских реквизита у укупној вриједности од 99.800 КМ, што није у складу са поменутим законом.

- Министарство је за оба поступка донијело рјешење о обустављању поступка прије отварања понуда, наводећи да је буџетска година при крају и да су уочене грешке у тендерској документацији, те да се измјенама тендерске документације неће провести набавка истих у буџетској години. Министарство као разлоге обустављања поступка наводи неисправно сачињену тендерску документацију, што није у складу Законом о јавним набавкама, који прописује да се поступак јавне набавке може отказати само због доказивих разлога који су ван контроле уговорног органа и који се нису могли предвидјети у вријеме покретања поступка-  навео је ревизор.

Додао је да су се у у оба наведена поступка понуђачи жалили, а Министарство је током жалбеног поступка провело директне споразуме и закључило уговоре о набавци спортских реквизита и опреме у вриједности од 11.925 КМ без ПДВ-а, што такође није у складу са Законом.

Такође, додјела средстава за грантове спортским организацијама није вршена у складу са интерно дефинисаним правилима, у дијелу оцјењивања пројеката према дефинисаним критеријумима и надзора над додијељеним средствима.

Ревизор Министарству замјера и то што уз буџетски захтјев нису доставили Нацрт кадровског плана за 2020. годину, што није у складу са Правилником о начину израде и садржају кадровског плана у републичким органима управе.

Подсјећамо, лани је Министарство породице, омладине и спорта имало на располагању буџет у износу од 10,8 милиона марака.

Како је  портал Capital.ba раније писао то Министарство је недавно због недостатка новца поништило конкурсе за расподјелу средстава од игара на срећу.

Конкурсима који су били расписани 16. децембра прошле године спортистима у појединачним спортовима било је обећано 351.000 КМ, а у области породице и омладине по 117.000 КМ.

Међутим, како су потврдили у ресорном министарству од тога, бар када је ова година у питању, неће бити ништа.

Наводе како је тачком 6. Конкурса министру дата могућност да га поништи усљед непредвиђених буџетских ограничења, што је министрица Соња Давидовић и искористила.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Давидовићева иступила из СПС зарад останка у Влади Српске Давидовићева иступила из СПС зарад останка у Влади Српске
Усвојен приједлог измјена Закона о јавним набавкама Усвојен приједлог измјена Закона о јавним набавкама
Породици Кнежић којој је изгорјела кућа стиже помоћ Породици Кнежић којој је изгорјела кућа стиже помоћ
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 45m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 42m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 56m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 4m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 18m
    3