Дијаспора и дуже радно вријеме пуне касе угоститеља

18.11.2021. 10:25
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је пандемија прошле године "потопила" промет у угоститељству, ове године угоститељи задовољно трљају руке, што показује и податак да је промет у овој привредној грани у другом тромјесечју ове године у односу на исти период лани већи за 126,1 одсто, док је  у односу на просјек 2010. године већи за чак 72,7 одсто.  

Подаци су то Републичког завода за статистику, у којима стоји да је промет у  односу на прво тромјесечје 2021. године већи за 0,8 одсто, у односу на просјек 2020. године већи је за 30 одсто.

Да се угоститељство опоравља упркос пандемији, кажу и представници овог сектора, те се надају да неће доћи више у ситуацију да морају затварати  своје објекте.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора "Horeca", рекао је за "Независне новине" да је разлог повећаног промета у угоститељству управо зато што је омогућено дуже радно вријеме, али и то да се велики дио људи вратио у кафане.

- Сигурно је да су туристи који су боравили у Српској направили већи промет. Односно наша дијаспора је главни 'кривац' што је то тако. Прошле године од појаве вируса корона људи су мање долазили, управо због граница и мјера које су биле на снази - рекао је Куртиновић.

Према његовим ријечима, и локално становништво се вратило домаћим навикама и свакодневном боравку у кафанама, те је, како каже, све то утицало на повећан промет.

Да су попуштање мјера и радно вријеме до 24 часа довели до већег промета у овој привредној грани, каже и Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства Републике Српске.

- Највећи промет сигурно нам праве наши људи из дијаспоре, који су ове године долазили  у доста већем броју него лани, а и наши  грађани су се у доброј мјери вратили у угоститељске објекте, што се на крају одразило и на сам промет - каже Шајић. Истиче да су се људи ужељели нормалног живота, те да је Српска такво подручје да се и послови склапају у кафанама.  

- Наравно да је битно поштовати све мјере које су на снази да нам се не деси сценарио од прошле године када су угоститељски објекти били затворени - каже Шајић.

Да је нашим људима навика да иду у кафану, те да су се ове године због блажих мјера људи вратили у нормалне токове живота, говори и Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција".

- Људи су прошле године због страха од заразе само шетали, а ријетко свраћали у кафане, док су ове године мјере доста релаксираније, што се одразило управо на промет у угоститељству - казао је Срдић. Према његовим ријечима, већим прометом у угоститељству биће повећано  и пуњење буџета, како локалних, тако на крају и државног.

- Повећан промет значи да су се људи вратили навикама  којих се  тешко  одричу.  Једном дневно се свраћа у кафану, а често и више пута - казао  је Срдић и додао да је с друге стране сигурно и притисак пореских институција урадио своје, па се ефикасније види промет.

Коментари 0
Повезане вијести
Кафићи крцати, а кафа никад скупља Кафићи крцати, а кафа никад скупља
Кафићи никад пунији, кафа никад скупља Кафићи никад пунији, кафа никад скупља
Опоравак двогодишњег Лава тече одлично Опоравак двогодишњег Лава тече одлично
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 2m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 9m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 51m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 29m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 1m
    0