Дим од пожара у Аустралији направиће 'пуни круг' око свијета

14.01.2020. 13:55
0

Очекује се да ће дим од пожара у Аустралији обићи најмање један "пуни круг" широм свијета и вратити се на небо изнад земље, упозорили су научници из НАСА.

Користећи флоту сателита, свемирска агенција је анализирала дим и аеросоли који долазе из пожара у Аустралији.

Проучавајући димне облаке од краја децембра, свемирска агенција је рекла да је дим "на пола пута" око свијета и да је утицао на квалитет ваздуха у другим земљама.

Аустралију пустоше најгори пожари који су виђени деценијама. Велика површина земље је опуштошена од краја јула, када је сезона пожара почела.

Најмање 28 људи је умрло широм земље, а само у држави Нови Јужни Велс више од 3.000 кућа је уништено или оштећено. Државне и савезне власти се боре да обуздају огромне ватрене стихије.

Све су ово погоршале упорне врућине и суша, а многи указују на климатске промене као фактор због којег природне катастрофе прелазе из лошег у горе.

До 8. јануара дим је прешао "пола пута око Земље", рекла је НАСА, прелазећи Јужну Америку, гдје је изазвао магловито небо и створио разнобојне изласке и заласке сунца.

Дим од пожара у Аустралији такође изазива "озбиљне проблеме са квалитетом ваздуха" на Новом Зеланду и затамњује снијег на планинама, додала је НАСА.

CNN је раније овог мјесеца извијестио да су глечери Фок и Франз Јосеф на Новом Зеланду поцрвенили као резултат аустралијског дима.

"Невиђени услови" паљења топлоте у комбинацији са сушом довели су до "необично великог броја" пирокумулонимбусних (pyrCbs) ситуација - грмљавинских олуја изазваних ватром, потакнутих подизањем пепела, дима и горућег материјалаа - саопштила је свемирска агенција .

PyrCbs ситуације пружају пут диму да досегне стратосферу више на од 10 километара надморске висине, а једном када је тамо, дим може да пређе хиљаде километара од свог извора и да утиче на атмосферске услове широм свијета, саопштила је НАСА.

Николас Белуин, климатолог са Универзитета у Редингу, рекао је за CNN да иако није неуобичајено да честице које се емитују из пожара путују свијетом, концентрација честица створених пожарима у Аустралији је неуобичајена и могла би утицати на то квалитет ваздуха другдје, укључујући Чиле и Аргентину.

- Ако бисмо у Аустралији почели да виђамо пожаре овог нивоа сваке године или сваке двије године, тада ће утицаји на квалитет ваздуха и климу постати забрињавајући и примјетни - рекао је.

Коментари 0
Повезане вијести
Запаљен аутомобил бившег савјетника Драгана Мектића (ВИДЕО)
Главни ватрогасац о стравичном пожару у старачком дому
Велики пожар у њемачком золошком врту, погинуло 30 мајмуна
Најчитаније
 • Нови закон у РС: Ко има посао и стан мораће направити троје дјеце!
  5h 30m
  0
 • Пало пет дјевојака: Ово су ескорт даме које су тврдиле да су секретарице
  15.01.2020
  0
 • Рогатица: Малољетници украли аутомобил и изазвали двије саобраћајне незгоде
  15.01.2020
  0
 • Болница "Србија": Хитно потребна нулта негативна крвна група
  15.01.2020
  0
 • Оставио упаљен аутомобил, па остао без њега
  16.01.2020
  0