Директори не сијеку грану на којој сједе

11.01.2023. 11:19
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Нико од директора, шефова или министара неће доставити премијеру Српске, Радовану Вишковићу списак радника из јавног сектора који не долазе на посао, а примају плату јер би тиме посјекли грану на којој сједе. Народски речено, управо би они били први на листи за смјену.

Поручио је то предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић и додао да је неозбиљно било од Вишковића да најави отказе закључно с 31. децембром за све оне који не долазе на посао у јавном сектору, а примају плату, а да се након тога утиша.

- Грађани нису баш тако кратког памћења. То је врло комплексна прича. Сумњам да ће било ко од надлежних сам се пријавити и рећи да је то омогућио - рекао је “Гласу Српске” Марић.

Позвао је на састанак Вишковића али и предсједника Српске Милорада Додика јер је, како наводи, крајње вријеме да ургентно дјелују на многим питањима у јавној управи.

- Ово сада је показало да шкрипи на свим пољима. Нико од директора, шефова и министара то неће рећи Додику и Вишковићу јер знају да ће бити смијењени у року до сат времена. Позивамо их на састанак како би им предложили начин како наставити реформу јавне управе у Српској, односно да створимо управу способних, а не подобних. Потребно је да усвојимо законе који ће искристалисати тржиште рада у јавној управи, односно да они који могу одговорити захтјевима остану у систему и примају плату онако како доликује њиховом доприносу - рекао је Марић. 

Подвлачи и да је све ово показало да је јавна управа у Српској нетранспарентна те да је немогуће доћи до података о нерадницима као што би то требало и као што је то могуће у Србији и земљама ЕУ.

- Да имамо јавни регистар и да урадимо унакрсну контролу присуства и радног статуса јасно би видјели ко долази на посао и ко прима плату. Тако да су ту ствари јасне и просте - рекао је Марић.

Наводе из Синдиката управе у суштини потврдили су и у јавним предузећима с којима смо ступили у контакт. Тако је вршилац дужности директора “Жељезница РС” Слађан Јовић рекао да су преконтролисали спискове запослених те да немају оних који су запослени, а не долазе на посао. О свему су обавијестили и премијера.

Исти одговор стиже и из “Шума Републике Српске”.

- Сви директори организационих дијелова “Шума РС” изјаснили су се да нема оних који не долазе на посао, а примају плату. Такав одговор смо преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС упутили премијеру Српске - рекао је директор “Шума” Славен Гојковић.

Идентичан одговор и предузеће “Поште Српске” прослиједиле су на адресу Владе Српске.

Анонимне пријаве

Радован Вишковић је за викенд изјавио да је истекао рок за предају извјештаја о онима који су примали плату, а нису долазили на посао.

- Ово ће бити посао у континуитету. Има и анонимних пријава. Сви су упозорени да не иду логиком да напишу да је све у реду. Гдје год установимо да смо на било који начин обманути са извјештајем, непосредни руководиоци ће сносити санкције - навео је Вишковић.

 Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    13h 14m
    0
  • Крађа у Палама
    11h 32m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    7h 59m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    10h 47m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    4h 8m
    0