Direktori ne sijeku granu na kojoj sjede

11.01.2023. 11:19
0
IZVOR: glassrpske.com

Niko od direktora, šefova ili ministara neće dostaviti premijeru Srpske, Radovanu Viškoviću spisak radnika iz javnog sektora koji ne dolaze na posao, a primaju platu jer bi time posjekli granu na kojoj sjede. Narodski rečeno, upravo bi oni bili prvi na listi za smjenu.

Poručio je to predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić i dodao da je neozbiljno bilo od Viškovića da najavi otkaze zaključno s 31. decembrom za sve one koji ne dolaze na posao u javnom sektoru, a primaju platu, a da se nakon toga utiša.

- Građani nisu baš tako kratkog pamćenja. To je vrlo kompleksna priča. Sumnjam da će bilo ko od nadležnih sam se prijaviti i reći da je to omogućio - rekao je “Glasu Srpske” Marić.

Pozvao je na sastanak Viškovića ali i predsjednika Srpske Milorada Dodika jer je, kako navodi, krajnje vrijeme da urgentno djeluju na mnogim pitanjima u javnoj upravi.

- Ovo sada je pokazalo da škripi na svim poljima. Niko od direktora, šefova i ministara to neće reći Dodiku i Viškoviću jer znaju da će biti smijenjeni u roku do sat vremena. Pozivamo ih na sastanak kako bi im predložili način kako nastaviti reformu javne uprave u Srpskoj, odnosno da stvorimo upravu sposobnih, a ne podobnih. Potrebno je da usvojimo zakone koji će iskristalisati tržište rada u javnoj upravi, odnosno da oni koji mogu odgovoriti zahtjevima ostanu u sistemu i primaju platu onako kako dolikuje njihovom doprinosu - rekao je Marić. 

Podvlači i da je sve ovo pokazalo da je javna uprava u Srpskoj netransparentna te da je nemoguće doći do podataka o neradnicima kao što bi to trebalo i kao što je to moguće u Srbiji i zemljama EU.

- Da imamo javni registar i da uradimo unakrsnu kontrolu prisustva i radnog statusa jasno bi vidjeli ko dolazi na posao i ko prima platu. Tako da su tu stvari jasne i proste - rekao je Marić.

Navode iz Sindikata uprave u suštini potvrdili su i u javnim preduzećima s kojima smo stupili u kontakt. Tako je vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS” Slađan Jović rekao da su prekontrolisali spiskove zaposlenih te da nemaju onih koji su zaposleni, a ne dolaze na posao. O svemu su obavijestili i premijera.

Isti odgovor stiže i iz “Šuma Republike Srpske”.

- Svi direktori organizacionih dijelova “Šuma RS” izjasnili su se da nema onih koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Takav odgovor smo preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uputili premijeru Srpske - rekao je direktor “Šuma” Slaven Gojković.

Identičan odgovor i preduzeće “Pošte Srpske” proslijedile su na adresu Vlade Srpske.

Anonimne prijave

Radovan Višković je za vikend izjavio da je istekao rok za predaju izvještaja o onima koji su primali platu, a nisu dolazili na posao.

- Ovo će biti posao u kontinuitetu. Ima i anonimnih prijava. Svi su upozoreni da ne idu logikom da napišu da je sve u redu. Gdje god ustanovimo da smo na bilo koji način obmanuti sa izvještajem, neposredni rukovodioci će snositi sankcije - naveo je Višković.

 Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 14m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    19h 28m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 18m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    9h 43m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    20h 33m
    0