Ђаковић: "Акордеон арт плус" - један од најзначајнијих музичких фестивала у Српској

30.05.2023. 21:52
0
ИЗВОР: srna.rs

Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" један је од најзначајнијих фестивала када је ријеч о музичкој умјетности у Српској, јер већ 13 година окупља еминентне умјетнике, извођаче, предаваче и композиторе и све већи број такмичара, изјавила је вечерас у Источном Сарајеву помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић.

- На тај начин позиционира, не само град Источно Сарајево, већ и Републику Српску на културној мапи у цијелом свијету. Прије свега, важан је и интернационални карактер овог фестивала, јер из године у годину број учесника и такмичара расте - истакла је Ђаковићева.

Она је додала да Фестивал пружа прилику младим умјетницима на клавиру и хармоници да стекну и обогате лична умјетничка искуства, као и да успоставе контакте са колегама са других академија.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Она је напоменула да је фестивал настао у сарадњи Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијације за његовање академске музике "Нови звук", те да помјера границе пружајући истовремено могућност умјетницима да се усавршавају и промовишу умјетничко стваралаштво, али и афирмишу академску музику.

- Јако је важно да већ 13 година овај фестивал сваке године обилује богатим умјетничким програмом, а посебно је значајан његов едукативни карактер и то је управо оно што је стратешко опредјељење културне политике Републике Српске. Важно је да развијамо публику, да ширимо знање и да отварамо врата културе свим грађанима који желе да узму активно учешће. Из тих разлога, фестивал `Акордеон арт` већ годинама ужива снажну подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и потпуно сам увјерена да та подршка неће изостати ни у будућности - поручила је Ђаковићева.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да ове године имају 300 такмичарских пријава, а директних учесника у фестивалу заједно са члановима жирија и гостима 400, што је веома значајно за њих.

- То је јасан показатељ да смо на добром путу, да људи препознају оно што радимо, односно квалитет и надам се да ћемо имати снаге да у годинама које долазе наставимо са истим ентузијазмом - рекла је Жужа новинарима у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да је овај фестивал један од догађаја по којем је Музичка академија, Универзитет у Источном Сарајеву и овај град познат и препознат не само у региону, него и Европи и свијету.

- Томе свједочи чињеница да чланови нашег стручног жирија ове године долазе из 11 земаља свијета - истакла је Жужа.

Предсједник Свјетске асоцијације акордеониста Мирко Патарини рекао је да је прије 11 година био овдје, али у својству делегата на зимском конгресу Свјетске федерације хармоникаша, а сада је на фестивалу "Акордеон арт плус" гдје је, како каже, атмосфера сјајна.

- Има пуно учесника, а организације је перфектна. Посебно бих истакао сјајну атмосферу и пријатељски однос домаћина и гостију и сви се лијепо дружимо - истакао је Патарини.

На отварању фестивала уприличен је наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

Косорић је истакао да је изузетна част и задовољство имати ауторско вече, иако није у питању цјеловечерњи концерт, јер су извели четири композиције.

- Велика је част сарађивати са оволиким бројем колега са Музичке академије у Источном Сарајеву и Сарајеву, као и са великим бројем студената, а сви они заједно учествују у реализацији и извођењу композиција. Као аутор, у потпуности сам испуњен, срећан и задовољан - истакао је Косорић.

У оквиру фестивала биће одржано и пето Међународно такмичење пијаниста.

Сутра, другог дана фестивала, концерт ће одржати руски пијаниста Андреј Гуњин, а у четвртак, 1. јуна, италијански акордеониста Самуел Телариј. Оба концерта биће одржана на трећем спрату Електротехничког факултета, сала Музичке академије.

Улаз на сва фестивалска дешавања је слободан.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 22m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 46m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    17h 15m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 52m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 33m
    0