Đaković: "Akordeon art plus" - jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Srpskoj

30.05.2023. 21:52
0
IZVOR: srna.rs

Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus" jedan je od najznačajnijih festivala kada je riječ o muzičkoj umjetnosti u Srpskoj, jer već 13 godina okuplja eminentne umjetnike, izvođače, predavače i kompozitore i sve veći broj takmičara, izjavila je večeras u Istočnom Sarajevu pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

- Na taj način pozicionira, ne samo grad Istočno Sarajevo, već i Republiku Srpsku na kulturnoj mapi u cijelom svijetu. Prije svega, važan je i internacionalni karakter ovog festivala, jer iz godine u godinu broj učesnika i takmičara raste - istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da Festival pruža priliku mladim umjetnicima na klaviru i harmonici da steknu i obogate lična umjetnička iskustva, kao i da uspostave kontakte sa kolegama sa drugih akademija.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Ona je napomenula da je festival nastao u saradnji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk", te da pomjera granice pružajući istovremeno mogućnost umjetnicima da se usavršavaju i promovišu umjetničko stvaralaštvo, ali i afirmišu akademsku muziku.

- Jako je važno da već 13 godina ovaj festival svake godine obiluje bogatim umjetničkim programom, a posebno je značajan njegov edukativni karakter i to je upravo ono što je strateško opredjeljenje kulturne politike Republike Srpske. Važno je da razvijamo publiku, da širimo znanje i da otvaramo vrata kulture svim građanima koji žele da uzmu aktivno učešće. Iz tih razloga, festival `Akordeon art` već godinama uživa snažnu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i potpuno sam uvjerena da ta podrška neće izostati ni u budućnosti - poručila je Đakovićeva.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža istakla je da ove godine imaju 300 takmičarskih prijava, a direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija i gostima 400, što je veoma značajno za njih.

- To je jasan pokazatelj da smo na dobrom putu, da ljudi prepoznaju ono što radimo, odnosno kvalitet i nadam se da ćemo imati snage da u godinama koje dolaze nastavimo sa istim entuzijazmom - rekla je Žuža novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da je ovaj festival jedan od događaja po kojem je Muzička akademija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ovaj grad poznat i prepoznat ne samo u regionu, nego i Evropi i svijetu.

- Tome svjedoči činjenica da članovi našeg stručnog žirija ove godine dolaze iz 11 zemalja svijeta - istakla je Žuža.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini rekao je da je prije 11 godina bio ovdje, ali u svojstvu delegata na zimskom kongresu Svjetske federacije harmonikaša, a sada je na festivalu "Akordeon art plus" gdje je, kako kaže, atmosfera sjajna.

- Ima puno učesnika, a organizacije je perfektna. Posebno bih istakao sjajnu atmosferu i prijateljski odnos domaćina i gostiju i svi se lijepo družimo - istakao je Patarini.

Na otvaranju festivala upriličen je nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Kosorić je istakao da je izuzetna čast i zadovoljstvo imati autorsko veče, iako nije u pitanju cjelovečernji koncert, jer su izveli četiri kompozicije.

- Velika je čast sarađivati sa ovolikim brojem kolega sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, kao i sa velikim brojem studenata, a svi oni zajedno učestvuju u realizaciji i izvođenju kompozicija. Kao autor, u potpunosti sam ispunjen, srećan i zadovoljan - istakao je Kosorić.

U okviru festivala biće održano i peto Međunarodno takmičenje pijanista.

Sutra, drugog dana festivala, koncert će održati ruski pijanista Andrej Gunjin, a u četvrtak, 1. juna, italijanski akordeonista Samuel Telarij. Oba koncerta biće održana na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta, sala Muzičke akademije.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu Promovisan roman autora Gorana Vračara u Istočnom Sarajevu
Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta Vitomir Mitrić: Jezik lutkarstva je jezik svih naroda svijeta
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0