Дјевојка из Аргентине преминула од посљедица легалног абортуса

18.04.2021. 18:57
0
ИЗВОР: КАТЕРА

Дјевојка из Аргентине преминула је прошле седмице од посљедица абортуса и то је први такав случај након усвајања закона о легализацији абортуса у децембру прошле године.

María del Valle González López је имала 23 године и била је студент у граду Ла Паз у провинцији Мендоза.Према писању аргентинских новина она је 7. априла отишла у локалну болницу да абортира.

Како наводе исте новине њој је преписан лијек, претпоставља се мизопростол и она се након тога почела осјећати лоше. Љекари су је послали у регионалну здравствену установу гдје јој је установљена инфекција од чијих је посљедица касније и преминула.Случај је преузело тужилаштво и резултати аутопсије би требали ускоро бити познати.

Мизопростол је лијек који се користи да би подстакао и убрзао абортус у раној трудноћи.Могући нежељени ефекти коришћења овог лијека су крварење и хиповолемични шок. Жена која узме мизопростол након тога има дилетацију и киретажу како би се уклонили остаци фетуса из  материце и уколико се они не уклоне могуће су бројне инфекције.

Уколико је приликом киретаже коришћена хируршка опрема која није адекватно стерилисана или је заражена, постоји могућност да ће доћи  до инфекцију која може проузрокаовати сепсу и у крајњој линији  смрт пацијенткиње.

Аргентински хирург др Луис Дуранд казао је за аргентинске медије да абортус није медицински чин, невезано за то да ли је легалан или није.Он је нагласио да је абортус прије пар мјесеци у Аргентини био кривично дјело.

- Сврха медицинског захвата је да побољша стање онога над ким се захват врши, иако под одређеним околностима може бити неуспјешан, али да се намјерно или смишљено  „прекидање живота“ било ког људског бића не може никада сматрати медицинским чином – рекао је Дуранд.

Он је додао да је таква смрт фетуса увијек насилна било да се суптанце убризгавају у материцу како би се фетус спалио, било да се он комада или да се кида услијед екстремних контракција које доводе до гушења.

Након што је објављена вијест о смрти дјевојке друштвене мреже су преплављене хештеговима „ #MurióPorAbortoLegal” (преминула услијед легалног абортуса) и „#AbortoLegalMataIgual (легални абортус такође убија).

Вођа активиста против абортуса Гведалупе Баталан написала је на „Twitter-u“ да је дјевојка имала само 23 године и да је цијели живот био пред њом.

- Током студирања постала предсједница омладинске организације љевичарске Радикалне странке у Мендоси (партија која се залагала за право на абортус). Она је абортирала у сриједу и преминула за викенд. Ово вам говорим јер феминисткиње о овоме ћуте – написала је Баталан.

Активиста против абортуса Белен Ломбарди је такође казала да је којим случајем Марија преминула услијед тајног и нелегалног абортуса да би активисткиње које су за абортус сигурно протестовале, међутим пошто се ради о легалном чину који не одговара њиховим циљевима, о овоме се не говори.

Коментари 0
Повезане вијести
У поплавама погинуло најмање 50 људи У поплавама погинуло најмање 50 људи
Абортус улази у Устав Абортус улази у Устав
Патријарх српски у Аргентини Патријарх српски у Аргентини
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    20h 31m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 33m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    17h 26m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    17h 31m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 34m
    1