Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду

23.04.2024. 20:55
3
ИЗВОР: katera.news

Амбуланта породичне медицине у Источном Старом Граду организовала је данас бесплатне превентивне прегледе дојке, које је обављао специјалиста опште хирургије примаријус доктор Милорад Шупић, а прегледане су 42 пацијентице.

Како је истакао доктор Шупић одзив жена је задовољавајући што значи да се донекле успјело у намјери да се подстакну жене да дођу на преглед и да им се презентује значење оваквих прегледа, шта значи самопреглед и колико је то важно у њиховом здрављу и колико је то важно у одређивању неких промјена на дојци које би даље требало дијагностиковати и лијечити.

- Претпрошле године када смо обављали превентивно прегледе који су били организовани у овој установи, нажалост имали смо двије пацијентице са туморима који су откривени на вријеме и на задовољавајући начин успјели смо да ријешимо ова два случаја са позитивним исходом - наводи Шупић.

Такође наводи да оваквим прегледима треба да се одазову жене свих животних доба, нарочито за оне који већ имају неку генетску предиспозицију како би се по потреби договорила врста прегледа било ултразвука или мамографије што се у договору са љекарима може урадити у Болници „Србија“.

Прегледи су организовани поводом Свјестког дана здравља који се обиљежава у мјесецу априлу, а ова акција организује се трећи пут заредом.

Како наводи директорица Бекрић превентивни прегледи организују се с циљем превенције и раног дијагностиковања ове малигне болести.

- Обзиром да је то један од водећих узрока пријевремених смрти код жена у свијету, важно је подићи свијест о томе да је карцином дојке изљечива болест уколико се редовно обављају превентивни прегледи и болест открије у раној фази - рекла је Бекрић.

Подршку Амбуланти у великој мјери пружа и Општина Источни Стари Град, која је од почетка мјесеца априла преузела на себе плаћање партиципација као и рађење налаза примарног  нивоа здравствене заштите.

Општина Источни Стари Град је пружила ову врсту подршке  како би здравствени систем учинили доступним свим категоријама становника и тиме олакшали њихово лијечење.

У договору са руководством амбуланте ова акција требала би да траје до краја године.

Општина је данас пружила подршку  оваквој једној превентивној акцији која се организује за становнице општине, која је нарочито важна за жене из руралних подручја због удаљености од већих здравствених установа.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Vuxan 25.04.2024. 19:15
    Dobra ova sestra. I mene neka pregleda.
    Baš je humana.
  • Generic placeholder image
    Xx 24.04.2024. 11:20
    Samo naprijed,načelniče!
    Hvala i osoblju ambulante "Hreša",dobar primjer za sve. Humani i ljubazni za svakog pacijenta.
  • Generic placeholder image
    Bravo 24.04.2024. 08:47
    Godinama gledam kako reklamirate osam, devet istih doktora, od preko 100 doktora na našoj regiji.
Повезане вијести
У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија Општина Источни Стари Град расписала конкурс за додјелу студентских стипендија
Источни Стари Град: Ученицима одржано предавање и подијељени пакети за одржавање оралне хигијене Источни Стари Град: Ученицима одржано предавање и подијељени пакети за одржавање оралне хи...
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 6m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 2m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 31m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 59m
    0