Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu

23.04.2024. 20:55
3
IZVOR: katera.news

Ambulanta porodične medicine u Istočnom Starom Gradu organizovala je danas besplatne preventivne preglede dojke, koje je obavljao specijalista opšte hirurgije primarijus doktor Milorad Šupić, a pregledane su 42 pacijentice.

Kako je istakao doktor Šupić odziv žena je zadovoljavajući što znači da se donekle uspjelo u namjeri da se podstaknu žene da dođu na pregled i da im se prezentuje značenje ovakvih pregleda, šta znači samopregled i koliko je to važno u njihovom zdravlju i koliko je to važno u određivanju nekih promjena na dojci koje bi dalje trebalo dijagnostikovati i liječiti.

- Pretprošle godine kada smo obavljali preventivno preglede koji su bili organizovani u ovoj ustanovi, nažalost imali smo dvije pacijentice sa tumorima koji su otkriveni na vrijeme i na zadovoljavajući način uspjeli smo da riješimo ova dva slučaja sa pozitivnim ishodom - navodi Šupić.

Takođe navodi da ovakvim pregledima treba da se odazovu žene svih životnih doba, naročito za one koji već imaju neku genetsku predispoziciju kako bi se po potrebi dogovorila vrsta pregleda bilo ultrazvuka ili mamografije što se u dogovoru sa ljekarima može uraditi u Bolnici „Srbija“.

Pregledi su organizovani povodom Svjestkog dana zdravlja koji se obilježava u mjesecu aprilu, a ova akcija organizuje se treći put zaredom.

Kako navodi direktorica Bekrić preventivni pregledi organizuju se s ciljem prevencije i ranog dijagnostikovanja ove maligne bolesti.

- Obzirom da je to jedan od vodećih uzroka prijevremenih smrti kod žena u svijetu, važno je podići svijest o tome da je karcinom dojke izlječiva bolest ukoliko se redovno obavljaju preventivni pregledi i bolest otkrije u ranoj fazi - rekla je Bekrić.

Podršku Ambulanti u velikoj mjeri pruža i Opština Istočni Stari Grad, koja je od početka mjeseca aprila preuzela na sebe plaćanje participacija kao i rađenje nalaza primarnog  nivoa zdravstvene zaštite.

Opština Istočni Stari Grad je pružila ovu vrstu podrške  kako bi zdravstveni sistem učinili dostupnim svim kategorijama stanovnika i time olakšali njihovo liječenje.

U dogovoru sa rukovodstvom ambulante ova akcija trebala bi da traje do kraja godine.

Opština je danas pružila podršku  ovakvoj jednoj preventivnoj akciji koja se organizuje za stanovnice opštine, koja je naročito važna za žene iz ruralnih područja zbog udaljenosti od većih zdravstvenih ustanova.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Vuxan 25.04.2024. 19:15
  Dobra ova sestra. I mene neka pregleda.
  Baš je humana.
 • Generic placeholder image
  Xx 24.04.2024. 11:20
  Samo naprijed,načelniče!
  Hvala i osoblju ambulante "Hreša",dobar primjer za sve. Humani i ljubazni za svakog pacijenta.
 • Generic placeholder image
  Bravo 24.04.2024. 08:47
  Godinama gledam kako reklamirate osam, devet istih doktora, od preko 100 doktora na našoj regiji.
Povezane vijesti
U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija Opština Istočni Stari Grad raspisala konkurs za dodjelu studentskih stipendija
Istočni Stari Grad: Učenicima održano predavanje i podijeljeni paketi za održavanje oralne higijene Istočni Stari Grad: Učenicima održano predavanje i podijeljeni paketi za održavanje oralne hi...
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  9h 3m
  4
 • Identifikovan napadač na dijete i majku zbog natpisa "delije sever"
  21h 58m
  12
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  9h 5m
  2
 • Sukob navijača u centru Sarajeva
  22h 2m
  3
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  5h 27m
  0