Дрвопрерађивачи тврде да су бачени у губитке

24.06.2022. 21:02
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одлука Савјета министара БиХ о забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од пелета није донијела очекиване ефекте.

Дрвопрерађивачи указују да ако је власт хтјела да на такав начин прикупи који политички поен пред изборе, да се грдно преварила, јер не само што су дрвопрерађивачи бачени у губитке, већ није дошло ни до пада цијена огревног дрвета и пелета.

Дрвопрерађивачи у пат позицији. Роба за извоз плаћена, а не може бити испоручена.

- Ја сам угрожен, дошао сам до позиције затварања фирме од 25 радника, пропадају дугогодишњи уговори са ино купцима. Већ 10 година радим да би дошли до тржишта, да би остварили добит профит сад стоп: не може више - каже за БН Зоран Томовић, власник фирме Рудеж д. о.о. из Фоче.

Давор Марјановић, замјеник директора фирме д.о.о. “Добро” из Бијељине наводи да ће за три мјесеца имати мањак од 70 – 80 камиона робе, што је 1.500 палета мање извежено.

Посебно га брине, каже, ако буде морао на све то плаћати пенале.

Савјет министара БиХ исхитрено је забранио извоз шумских дрвених сортимената, кажу прерађивачи, што према њиховим ријечима доводи до смањења обима производње, пропадања уговора са ино купцима и отпуштања радника по локалним газдинствима.

- Доношењем такве одлуке препродавци ће профитирати, не видимо да ће доћи до смањења цијене према грађанима, само ће створити простор да зараде препродавци - објашњава Горан Ђуковић, предсејдник Удружења дрвопрерађивача општине Фоча.

Потрошачи ће остати кратких рукава, јер забрана извоза неће значити и мању цијену огревног дрвета у продаји.

- Врло лако се може догодити да дрво поскупи и поред ове забране зато што ће гориво да поскупи као што сваки дан поскупљује - сматра Витомир Ћато, директор фирма “Вес комерц” из Бијељине.

Да не буде забуне, сагласни су са забраном извоза обловине или трупаца.

- Ако можемо да гласамо ми гласамо да тај дио одлуке остане, а да се производ од дрвета као брикет, пелет свакако дозволи извоз у одређеној количини или да се рок скрати или на неки начин да се фирмама којима је то основа дјелатност дозволи да несметано раде - наводи Ћато.

Из Привредне коморе Српске, наводе да нема основа за забрану извоза пелета и брикета, јер БиХ располаже вишковима ових производа.

- Због тога размишљам да има основа да се што прије прекине са ограничењма за пелет и за брикет, а да се размишља да се на дужи период колико то буде могуће буде забрана за износ шумских дрвних сортимената, па рекао бих чак и огрева - наводи Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори Републике Српске.

Дрвопрерађивачи се надају да ће се одлука о забрани извоза шумских дрвних сортимената преиспитати,  или повући, јер ће у супротном неминовно више стотина радника тог сектора остати без посла.

 

Коментари 6
 • Generic placeholder image
  Najs 27.06.2022. 21:25
  Vi ste doveli ljude na vrh koji ovo omogucavaju... sada samo gledajte i cudite se... Zapamtite... izbori dolaze... mozda ce sad paketi brasna za glas biti 60 a ne 50 KM, jer ipak... sve poskupljuje :)
 • Generic placeholder image
  Lazo 26.06.2022. 19:34
  Mutavi Sinik Lazo pa pelet se ne pravi od ogrevnog drveta.
  Nije rjesenje nekom nesto zabraniti.
  Peleta nema dovoljno na trzistu svake godine potraznja raste. Treba dati podsticaj za opremu firmama koje proizvode briket da proizvode pelet.
  Ogrevnog drveta ima dovoljno za orev je mnogo prevoznika vezano izvoz pada pada i kupovna moc smanjice se i uvoz i eto.... samo da izbori prodju u PM vise svake dve godine skupljate jeftine poene
 • Generic placeholder image
  Zver 25.06.2022. 23:53
  Kolko su zinuli! Od drzave koja cak moze svoj populaciji obezbjedit drva ili pelet za dzabe dovedu u situaciju da covjek radnik treba da plati cak 2.5 prosjecnih plataza ogrev a penzioner cak 5 mjesecnih penzija.Sramota od drzave!Pitajte gosopdo novinari kolko je odkup kubika drveta prve klase u sumama srpske.A pelet se pravi od pilote i odpadnog drveta pa utvrdite koja bi trebala bitstvarna cijena po toni!Ni pod tacku razno vise od 250 km
 • Generic placeholder image
  Mile 25.06.2022. 10:50
  E gospoda draga odredite cijenu domacem stanovnistvu po eto recimo 400 km po toni peleta i kad podmirite svoje gradane vi ga onda izvozite po 1000 km ako mozete, a ne tretirate nas isto i nas standard , i plate u EU
 • Generic placeholder image
  Neko iz mase 24.06.2022. 23:01
  A i jeste poletili da dignete cijene peleta i ogrijeva, vidite kako se sve vrati, nema nafake na tudjoj muci.
 • Generic placeholder image
  Pelet 24.06.2022. 22:55
  A jesu se i digli hoće da prodaju pelet po 700 KM, a da kupe sirovinu po budi zašto. Nema rođaci. Prodaj pelet po 300 KM koliko i treba da bude a ne se na krizi bogatiti
Повезане вијести
БиХ извезе килограм меса, увезе осам БиХ извезе килограм меса, увезе осам
Станови у БиХ међу најјефтинијима у Европи Станови у БиХ међу најјефтинијима у Европи
Окружење у БиХ није наклоњено привредницима Окружење у БиХ није наклоњено привредницима
Најчитаније
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  23h 29m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  6h 25m
  12
 • Сунцобран убио жену
  5h 13m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  22h 20m
  0
 • Скупштина дала коначно име - Република Српска
  9h 36m
  0