Душанов законик данас пуни 675 година

21.05.2024. 09:42
5
ИЗВОР: srna.rs

Душанов законик, најважнији и најстрожи законик српске средњовјековне државе којим су утврђена општа начела уређења, а чији је најпознатији мото "Око за око, зуб за зуб", донесен је на данашњи дан 1349. године.

Једини представник светородне династије Немањића који није проглашен за свеца и први српски цар Душан Силни био је највећи владар у Србији. За вријеме Душанове владавине границе Србије обухватале су чак осам данашњих држава.

Своју владавину, претпосљедњи владар из немањићке лозе, учврстио је јаким законодавством, чији је врхунац Душанов законик.

Душан је рад на Законику почео 1346. године, одмах након крунисања за цара, а до данас је познато да постоји 24 преписа.

Овај најважнији закон средњовјековне Србије донесен је на сабору властеле и црквених великодостојника 21. маја 1349. године у Скопљу, а допуњен 31. августа 1354. године у Серу. Допуњено издање законика садржало је 201 члан.

Израђен је на темељима Законоправила Светог Саве, а у одређеним дијеловима Душан директно упућује на овај документ. Осим тога, једним дијелом се ослања на византијско право.

Законик је усвојен да би се српска држава уредила прописима који би важили за цијело царство и за све његове поданике.

Иако је Душанов законик запамћен као веома строг, историјски подаци говоре да су управо такве мјере допринијеле смањењу преступа у тадашњој Србији и опадању криминала у вријеме царске Србије.

Законик је уређивао неке од најчешћих преступа - крађе, прељубе, повреде угледа и части, а, осим одредаба уставног карактера, Законик је регулисао права сталежа, штитећи и најниже слојеве. Имао је казнено-правне и процесно-правне одредбе и оне из породичног и насљедног права.

Оно што је специфично за овај царски акт јесте и чињеница да, осим свјетовних преступа, уређује и духовне.

Међу првим стварима које законик уређује јесу брачни односи. Члан два и три овог законика кажу да нико не смије да се жени без благослова свог духовника, а, уколико се то учини - "такви да се раставе".

Не само да су законом уређивани брачни, већ и сексуални односи, те је кажњаван чак и "блуд међу супружницима".

"Ако властелинка учини блуд са својим човеком, да им се обема руке одсеку и нос сареже", наводи се у Законику.

Душановим закоником силоватељи и педофили су били кажњавани на сљедећи начин: "И који властелин узме властелинку силом, да му се обе руке одсеку и нос сареже, а ако себар узме властелинку силом, да се обеси, а ако своју другу узме силом, да му се обе руке одсеку и нос сареже".

Лаж, мито и клевета сматрали су се, такође, великим преступима. Фалсификовање докумената кажњавало се одузимањем онога што се покушало прикрити. За примање мита одузимала се сва имовина, док се клеветник поистовјећивао са разбојником.

Псовање се кажњавало новчано. У члану 55 каже се да "ако властелин или властелинчић опсује себра, плати сто препера, а ако ли себар опсује властелина или властелинчића, да плати сто перпера и да се осмуди".

У вријеме цара Душана преступи начињени под дејством опојних пића кажњавали су се вађењем очију, батинама или сјечом удова.

"Око за око, зуб за зуб" најбоље се огледа кроз казне за најстрашније злочине убиства.

Казна за убице била је смрт, међутим, уколико би се убили најближи сродници, казна је бивала строжа. "Ко се нађе да је убио оца или матер или брата или своје чедо, такав убица да се спали на огњу", пише у Законику.

Ако би неко убио духовно лице, могао је завршити и на вјешалима.

У спомен на усвајање Душановог законика 21. мај се обиљежава као Дан правосуђа Србије.

Коментари 5
 • Generic placeholder image
  Goran 21.05.2024. 21:27
  Gospodin "Zavoranj" je nacitan covjek,ali kako objasniti te stvari drugima,oni uce djecu da je Obilic mit,ma sve je to tuga,ko sve pise udbenike istorije itd.
 • Generic placeholder image
  Xx 21.05.2024. 20:01
  E moj skijaš...nek ti Bog da bolju pamet
 • Generic placeholder image
  Goran 21.05.2024. 16:19
  Kada bi se sad primjenjivao taj zakonik,niko ne bi imao ni ruke ni nos,a pola bih bilo ubijeno.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 21.05.2024. 14:45
  A zamisli skorojeviće kojim sve počinje 1993. u Holiday In-u.
 • Generic placeholder image
  Заворањ 21.05.2022. 12:15
  Душан Силни био је велики владар у Србији али највећи није. Само ако погледамо карту из 814, видимо да је били колико и Душанови царство, ако не и већа. Ако идемо даље у истрорију, ствари су све повољније по питању величине, а чини ми се и осталих области друштва.
  https://da.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Europe_814.jpg
  Никако не треба остати на западном тумачењу историји. Прочитати Милојевића, Олгу Пјановић Луковић, Гундулића који пјева о Лесандру Србљанину, свакако Деретића, па и Добросав Јевђевић је написао занимљиву књигу “од Индије до Србије”
  Никако не желим умањити Душанову важност, али треба имати на уму да се нешто дешавало прије Турака и Рима. Код Срба све почиње и завршава се са Римом и Турцима.
Повезане вијести
Душанов законик данас пуни 672 године Душанов законик данас пуни 672 године
Душанов законик данас пуни 671 годину Душанов законик данас пуни 671 годину
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  8h 24m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  7h 41m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  13h 16m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  6h 26m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  5h 45m
  0