Два милиона КМ за 94 предузећа у Републици Српској

05.01.2021. 20:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На рачуне 94 предузећа у Републици Српској лећи ће укупно два милиона КМ за подршку инвестиционим пројектима у условима пословања изазваним пандемијом вируса корона, казао је у уторак Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС.

Додао да је на јавни позив за додјелу средстава привредним субјектима за подршку инвестиционим пројектима које је расписало Министарство привреде и предузетништва РС било пријавило 138 предузећа.

- Јавни позив се односио, прије свега, на набавку нових технологија и нове или кориштене опреме која није старија од 12 година за прерађивачку индустрију из надлежности Министарства, а средства од два милиона КМ за два програма биће исплаћена путем Компензационог фонда РС - рекао је Петричевић.

Додао је да су за исте намјене у буџету овог министарства за 2021. годину предвиђена четири милиона КМ, а јавни позив би требало да буде спроведен у првом кварталу, те је позвао привреднике да искористе то право.

Додао је да је циљ мјера Владе Републике Српске да се задржи запосленост у Српској у овој години.

- Један од циљева је и привредне субјекте у Српској учинити што отпорнијим и успјешнијим и да, након што се оконча пандемија вируса корона, спремнији изађу на нова тржишта - казао је Петричевић.

Ђорђе Гајић, директор фирме "Елград" из Теслића, рекао је да ова фирма, која послује у области дрвопрераде, односно производње масивног намјештаја од пуног дрвета, годинама улаже у развој нових технологија те да су у протеклих пет година уложили око четири милиона КМ властитих средстава.

Додао је да је пројекат ове фирме, за који су конкурисали, вриједан око 400.000 КМ, а ресорно министарство им је помогло износом од 24.000 КМ.

- Овај износ сигурно није довољан, али много ће значити у овим тешким временима, као један вид подршке у нашем раду - казао је Гајић.

Да је свака подршка, посебно она која стиже у вријеме свјетске кризе, привредницима и те како значајна, сагласана је и Маја Арсеновић из текстилне фирме "Пчелица Маја" из Билеће, која је рекла да је ова фирма кандидовала пројекат вриједан 54.000 КМ, а да ће на рачун лећи 17.000 КМ.

- То је за нас од изузетне важности, јер смо ми тај пројект већ започели. Наш једини циљ је био да сачувамо радна мјеста. Преусмјерили смо сву своје енергију те тако из 2020. године излазимо са свим радницима и с успјешним пословањем. Надамо се да ћемо успјети и у овој години да то остваримо - казала је Арсеновићева.

Душко Тодоровић, представник фирме "Техносинт" из Лакташа, која се бави производњом алуминијумских металних конструкција, захвалио је Влади РС и Министарству за подршку при набавци нове опреме.

Према његовим ријечима, ово предузеће је у кандидовани пројекат уложило око 120.000 КМ без ПДВ-а, док је подршка Министрарства око 36.000 КМ.

- Значајан дио својих производа пласирамо на европско тржиште, а суштина у овим кризним временима је да сачувамо број радника и да у наредном периоду унаприједимо наше пословање - закључио је Тодоровић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 47m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 43m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 47m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 40m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 37m
    0