ЕРС: Нису у нашој надлежности одлуке о промјени цијене струје, цијену овакве одлуке платиће грађани

29.02.2024. 11:23
0
ИЗВОР: srna.rs

Из Мјешовитог холдинга "Електропривреда Републике Српске" /ЕРС/, Матично предузеће а.д. Требиње данас је саопштено да они не доносе одлуке о промјени цијене електричне енергије, нити је то у њеној надлежности.

- У складу са Законом о електричној енергији Републике Српске, Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске једина је релевантна институција за доношење таквих одлука, а ЕРС је обавезна да их поштује. Самим тим, нетачани су објављени наслови да је ЕРС неуставно повећала цијену струје, јер такве одлуке нису у њеној надлежности - истиче се у саопштењу поводом најновоје одлуке Уставног суда Српске.

У саопштењу се додаје да Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске 15. децембра 2022. године донијела Одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској, по категоријама потрошње и групама купаца са обавезом њене примјене од 1. јануара 2023. године.

- Иако нисмо страна која је учествовала у судском поступку, поништавање Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској коју је оспорио Уставни суд Реублике Српске, одразиће се значајно на пословање Електропривреде Републике Српске, а цијену одлуке ће на крају платити наши купци, односно грађани - указали су из ЕРС-а.

У саопштењу се наглашава да Уставни суд Републике Српске није разумио да ће доношењем овакве одлуке неминовно довести до повећања цијена електричне енергије за више од 80 одсто грађана Републике Српске.

- Тарифним поступком који је поништен били су заштићени они грађани који троше мање електричне енергије, а сада је Уставни суд Републике Српске заштитио оне који троше више киловат сати електричне енергије - навели су из ЕРС-а.

МХ „Електропривреда Републике Српске“, Матично предузеће а.д. Требиње не доноси одлуке о промијени цијене електричне енергије, нити је то у њеној надлежности.

У складу са Законом о електричној енергији Републике Српске, Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске, једина је релевантна институција за доношење таквих одлука, а ЕРС је обавезна да их поштује.

Самим тим, нетачани су објављени наслови да је ЕРС неуставно повећала цијену струје, јер такве одлуке нису у њеној надлежности.

Регулаторна комисијаза енергетику Републике Српске, РЕРС је дана 15. 12. 2022. године донијела Одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској, по категоријама потрошње и групама купаца са обавезом њене примјене од 1. 1. 2023. године.

Иако нисмо страна која је учествовала у судском поступку, поништавање Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској коју је оспорио Уставни суд Реублике Српске, одразиће се значајно на пословање Електропривреде Републике Српске, а цијену одлуке ће на крају платити наши купци, односно грађани.

Наиме, Уставни суд Републике Српске није разумио да ће са доношење овакве одлуке неминовно довести до повећања цијена електричне енергије за више од 80 посто грађана Републике Српске. Тарифним поступком који је поништен били су заштићени они грађани који троше мање електричне енергије, а сада је Уставни суд Републике Српске заштитио оне који троше више киловат сати електричне енергије.

У саопштењу се додаје да је ЕРС морао да набави и софтвер вриједан 12 милиона КМ, који би могао да примјени обрачун по новим тарифним групама како би испоштовали Одлуку Регулаторне комисије за електричну енергију, на шта је законски обавезна.

- Након добијања одлуке Уставног суда и објављивања у Службеном гласнику, Регулаторна агенција за енергетику ће обавијестити Електропривреду као снадбијевача да се поништава Одлука што ће изазвати значајне проблеме за пословање 'ЕРС' - истиче се у саопштењу.

Уставни суд Републике Српске одлучио је на јучерашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су оспорене одлуке, које предвиђају обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, чиме су крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације, пренијели су медији.

Из истих разлога, ова одредба, према оцјени Уставног суда, није у сагласности са релевантним нормама Закона о електричној енергији.

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ
У Источном Сарајеву рођен један дјечак У Источном Сарајеву рођен један дјечак
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  8h 43m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  21h 36m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  7h 14m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  5h 12m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  9h 26m
  0