ЕУ попустила пред Орбаном, нема санкција за Додика

20.03.2022. 11:32
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одлука којом се продужава оквир за увођење рестриктивних мјера, с обзиром на ситуацију у БиХ, до 31. марта 2024. године, коју је јуче усвојио Европски парламент била је условљена једном веома важном измјеном коју је захтијевала Мађарска.

Наиме, ради се о томе да је, као услов да се усвоји Одлука о продужавању оквира за увођење санкција, Мађарска захтијевала да се промијени начин гласања за само увођење санкција.

Наиме, умјесто досадашње пондерисане већине да би се увеле санкције, од сада ће за такву одлуку бити потребна апсолутна већина.

Ово, у контексту санкција за лидера СНСД Милорада Додика значи да, због познатих ставова Мађарске и Хрватске о овом питању, до њих, барем на нивоу читаве ЕУ очигледно неће доћи.

Додуше, увијек остаје могућност да појединачне државе уведу самостално санкције Додику, што би могло да се догоди у априлу, преноси "Кликс".

Но, ова одлука Европског парламента оставља горак окус онима који су се уздали у конкретне мјере ЕУ. 

С овим се слаже и аналитичар из Брисела Тоби Вогел који је на свом "Твитер" профилу написао да су државе чланице ЕУ попустиле пред Виктором Орбаном и промијениле услов гласања за санкционисање Додика.

– Од пондерисане већине (QМV) до једногласности, што значи да се то никада неће догодити. И онда се ЕУ пита зашто нико озбиљно не схвата њену политику према Балкану – написао је Вогел.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Rade 20.03.2022. 15:47
    Ništa znači od snova Izetbegoviča, Šarovića, Borenovića, Crnatka. Moraju na izborima pobjediti Dodika a to je naučna fantastika. Biće kmečanja.
Повезане вијести
Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим правилима Додик предложио свим странкама да не учествују на изборима према Шмитовим наметнутим прави...
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 54m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 59m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 2m
    1