Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита

04.05.2022. 17:39
4
ИЗВОР: srna.rs

Јосип Броз Тито /1892-1980/, доживотни предсједник СФРЈ и Савеза комуниста Југославије, који је управљао Југославијом 35 година, умро је на данашњи дан 1980. године.

Рођен је у Кумровцу у Аустроугарској. Изучио је у Сиску браварски занат, па је почео да ради као металски радник у Загребу, а затим у фабрикама у више земаља.

Као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату. Борио се против српске војске током аустроугарске агресије на Србију, о чему се никада није говорило у његовој биографији.

Тешко је рањен и заробљен 1915. године на Карпатима, на Источном фронту. Послије тога учествовао је у Октобарској револуцији. У Југославију се вратио крајем октобра 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије Југославије, а 1937. њен генерални секретар, вољом Јосифа Висарионовича Стаљина, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића.

Радио је 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви.

Као вођа КПЈ водио је у Другом свјетском рату партизански устанак против Нијемаца од 1941. године до краја рата.

Био је један је од оснивача и истакнутих лидера Покрета несврстаних.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    ISTOK 06.05.2022. 08:18
    Nije Broz umro, nego krepalo! FUJ!
  • Generic placeholder image
    Krle 05.05.2022. 11:21
    Teški zločinac i satrap Srpskog naroda, desna ruka Pavelića. Tokom rata njegovi partizani i ustaše na istom zadataku biološkog uništenja Srba. Jasenovac -zloglasni logor "radio" pune četiri godine rata, a Vrhovni komandant imao toliko partizanskih divizija i brigada, i za divno čudo ni jednom u toku rata nije izveo napad na ovaj logor smrti da spase zarobljene civile. Genocid izvršen ppod njegovim patronatom i aminovanjem. Zemlja mu kosti izbacila.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 04.05.2022. 22:12
    Toliko je važnih datuma, koje treba pomenuti, a ovo?! Najveći zločinac nad srpskim narodom, koji je svom Meštroviću rekao da Srbi nakon što on završi sa njima, za 50 godina neće znati ko su. Njegova zlodjela je teško nabrojati, ubica, špijun, eliminator konkurencije u komiterni-lažima do ubistva kolega, siledžija djevojčica, osuđeni lopov u svom Zagrebu, saradnik ustaša, saradnik nijemaca, nesposoban vojskovođa, saradnik šćipetara nacista, kasnije komunista, vatikanski službenik, namjerni izazivač napada na srpske civile od strane nacista a posle angloamera, otimač industrijskih pogona od Srba u korist Slovenije i Hrvatske, otimač ratne odštete od Srba u korist istih, dao muslimanima status naroda, doveo šćipetare iz Albanije na Kosmet, stvorio ustavne preduslove za državnost republika, uništio SPC preko ubačenih kadrova, komunista, oedera i svakojakih kriminalaca......
  • Generic placeholder image
    Goran 04.05.2022. 19:49
    Rece Nele jednom crko marsal
Повезане вијести
Годишњица освештања Цркве Рођења Пресвете Богородице у Мостару Годишњица освештања Цркве Рођења Пресвете Богородице у Мостару
Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
Годишњица херојске погибије мајора Милана Тепића Годишњица херојске погибије мајора Милана Тепића
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 9m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 27m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 50m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 21m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 43m
    0