Гости из БиХ најбројнији у луксузним хотелима у Будви

08.09.2020. 10:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Најпопуларније црногорско љетовалиште Будва ове године због памденије вируса корона биљежи значајан пад туриста, али ипак има оних који су Црногорцима, колико толико спасили сезону, а у њима предњаче гости из БиХ.

Према подацима Туристичке организације Будве, тренутно од Јаза до Буљарице борави око 8.300 гостију што је четири пута мање него прошле године, пише портал Vijesti.me.

Ипак, овакви подаци охрабрују, ако се узме у обзир да је тренутна попуњеност капацитета далеко већа него у јуну, јулу, па чак и августу, током главне туристичке сезоне. У јуну је било 20 пута мање гостију, да би у јулу и августу број гостију био и више од десет пута мање него лани.

Будва је практично била празна, док су околне дестинације, Хрватска, Албанија и Босна и Херцеговина, имале одличне резултате.

Отварањем граница донекле се ублажио туристички колапс, па тренутно у Будви у хотелима, борави 5.500 гостију, док је 2.800 у приватном смјештају.

-Када је у питању структура, у нашем граду бораве туристи из Србије, Босне и Херцеговине, Украјине, Албаније, Косова, Бјелорусије, Русије …- навели су у локалној туристичкој организацији.

У ТО Будва су оптимисти да ће предстојећи период "бити срећнији, безбједнији и успјешнији за све грађане".

-Током јула, без обзира на симболичне бројке, туристи из сусједне државе су били на четвртом мјесту, иза домаћих гостију, те Украјине и Бјелорусије. Током августа, гости из Босне и Херцеговине постају доминантни и чине скоро трећину у укупном броју долазака и ноћења. У хотелском смјештају чине најбројније госте и то у најквалитетнијим и високорангираним луксузним хотелима на самој обали. Отварањем граница са Србијом примјетно је повећање броја гостију и са овог, веома значајног тржишта, како у приватном смјештају, тако и у хотелима и поред тога што је пред нама период постсезоне који је више карактеристичан за долазак гостију са западноевропског тржишта- саопштили су из ТО Будве.

Како су нагласили, поред гостију из региона, током овогодишњих љетних мјесеци у хотелима су најбројнији били туристи из Украјине и Бјелорусије.

-Туристи из земаља западне Европе присутни су, али у знатно мањем броју. Нажалост, посљедњу деценију најбројнији будвански гости – Руси, овога љета због затворених граница нису били у прилици да уживају у свим благодетима љепоте наше природе, због којих је велики број руских породица и одлучио да баш овдје остане да живи. Туристичка привреда, ипак, још се нада да ће из Русије кренути авио летови, јер сва истраживања говоре да постоји велико интересовање њихових грађана. Очекивања су усмјерена и ка западноевропском тржишту- рекли су из ТО Будва за Вијести.ме.

У току је интензивна оутдор и ПР кампања са препознатљивом поруком: "Будва, љубав која траје".

-Промоција нашег града је примјетна и у Македонији, Босни и Херцеговини и Албанији. У сарадњи са хотелијерима, угоститељима, туристичким агенцијама и другим релевантним субјектима припрема се маркетинг стратегија за 2021. годину, наравно, под условом да наредна година буде година опоравка- навели су у ТОБ.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    9h 59m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    10h 43m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    14h 48m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    14h 52m
    2
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    4h 23m
    0