Грађани Српске од 1. октобра могу замијенити љекара без објашњења

29.09.2023. 11:06
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађани Српске који желе да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога то могу учинити од 1. октобра па до краја године без навођења разлога за то.

Како су рекли из Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, грађани уколико из било којег разлога желе да промијене изабраног доктора, најбоље би било да то ураде у овом такозваном редовном периоду за промјену љекара јер је процедура много једноставнија.

- Наиме, потребно је попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора, овјерити их у Фонду, и притом није потребно наводити разлоге промјене породичног доктора, педијатра или гинеколога, што је иначе потребно ако мијењате доктора мимо овог периода - кажу из Фонда.

Додају да би грађани који се још нису регистровали у тим породичне медицине требало то да ураде у овом периоду, до краја године.

- Иначе, изузетно је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава за здравствену заштиту коју пружају грађанима - појашњавају у Фонду.

Према њиховим ријечима, код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе на прегледе од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар те тада није потребно чекати наредну годину.

- Доктора је могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима. Тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као на пример усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду - појашњавају из Фонда.

Истичу да грађани могу да изаберу породичног доктора, гинеколога или педијатра у оним здравственим установама, јавним и приватним, које са Фондом имају потписан уговор.

Гордана Савин, помоћница директора за медицинска питања у Дому здравља у Бијељини, казала је да мало који пацијент ове здравствене установе промијени љекара те да се углавном ради о спајању породица код једног љекара.

- Има спорадичних случајева гдје дође до неких неслагања - рекла је Савинова.

Како каже Прњаворчанка Јована Т, која се недавно преселила у Бањалуку због посла, одлучила је да промијени породичног доктора иако је са својим породичним тимом у родном граду више него задовољна.

- Управо сам у фази потраге за новим породичним љекаром у Бањалуци јер, иако је Прњавор близу, ипак се изгуби читав дан у путу, на прегледима, чекању упутница и слично. Срећом, колико сам упозната процедура пререгистрације не би требало да буде компликована, а од колега и пријатеља који су већ дуже у Бањалуци добила сам доста информација па мислим да сам се 80 одсто одлучила за новог љекара - рекла је она.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 30.09.2023. 09:27
    Samo što nema pedijatara, ginekologa i doktora,pa nemamo šta promijeniti.
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 4m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 48m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 33m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 32m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 38m
    0