Грађани у ишчекивању критеријума од ЕРС

12.10.2022. 19:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Грађани Републике Српске с нестрпљењем очекују јасне критеријуме за остваривање.

Попуста на потрошњу електричне енергије, али из „Електропривреде Републике Српске“ тога још нема.

Подсјећамо, прије више од мјесец дана је најављено да ће потрошачи у Српској током зимског обрачуна, од октобра до априла, моћи остварити попуст ако буду трошили мање електричне енергије. Улазимо у другу половину октобра у којој трошимо „скупу“ струју, али још је непознато како ће то изгледати у пракси. Осим тога, отворено је и неколико техничких питања.

– Уселили смо се у стан новоизграђене зграде половином септембра прошле године. Први рачун за струју смо добили тек у јануару када нам је обрачуната укупна потрошња од кад смо се уселили до краја децембра. Како ће се знати колико смо ми потрошили струје прошлог октобра? – пита се једна Бањалучанка.

Слично питање долази од једног брачног пара, такође из Бањалуке.

– Продали смо стари стан и уселили у нови овог љета. Покушали смо да сазнамо како ћемо бити препознати у систему због попуста, али нисмо добили одговор – каже Петар Ђ.

 Да ли ће дистрибуције моћи да очитају потрошњу електричне енергије у исто вријеме кад и прошле године?

За сада, познато је само оно што је генерални директор „Електропривреде РС“ Лука Петровић говорио још почетком прошлог мјесеца.

– Онај ко је прошле године у октобру добио рачун за електричну енергију од 100 КМ добиће за овај октобар 45-50 КМ. Ако је, рецимо, прошлогодишњи рачун био 70 КМ, за овај октобар биће око 32 КМ. Услов је мања потрошња струје од 20 одсто – речи су Луке Петровића.

Максим Скоко, бивши извршни директор за јавно снабдевање ЕРС и дугогодишњи радник овог јавног предузећа, за Српскаинфо оцјењује да су најављени попусти на утрошену електричну енергију добитна комбинација.

– Добитна комбинација и за грађане и за „Електропривреду РС“. Грађани добију мање рачуне, а ЕРС остане више киловата за продају на међународном тржишту и то по цијенама 20 пута већим него на домаћем. Само је потребна одговарајућа одлука надлежних – оцјењује Скоко.

Каже да разумије да скептичност потрошача јер нису навикли на такве ствари.

– Али, овдје је све тако јасно и рачуница је једноставна јер је електрична енергија постала изузетно тражена на међународном тржишту због чега је тако и поскупјела. Ех, сада, зашто се још не доноси коначна одлука? Па, вјероватно су у изборној причи, јер су обично на таквим руководећим мјестима и људи који су у изборној причи – оцјењује Скоко.

Његово мишљење је да ће у пракси вјероватно бити изузетака на које се правило о попустима неће моћи примијенити.

Мисли на потрошаче с почетка наше приче којима је обрачуната електрична енергија за неколико мјесеци због чега неће моћи бити могуће утврдити референтну тачку.

Свакако, они ће моћи остварити попуст у неком будућем периоду. Рецимо, у јануару наредне године могу добити значајно мањи рачун.

У „Електрокрајини“ Бањалука за Српскаинфо кажу да ће потрошњу електричне енергије обрачунавати као и до сада. Потрошњу са мјерних уређаја (бројила), како кажу, објављају у складу са одредбама Општих услова за испоруку и снабдијевање електричном енергијом, које је прописала Регулаторна комисија за енергетику РС.

Општим условима је прописано да очитање мјерних уређаја почиње најраније три дана прије истека обрачунског периода и завршава најкасније три дана по истеку обрачунског периода.

– У складу са тим, „Електрокрајина“ је у периоду од 28. септембра до 3. октобра извршила редовно мјесечно очитање потрошње корисника нашег дистрибутивног система и наставиће са редовним мјесечним очитањима и у предстојећем периоду – наводе у „Електрокрајини“.

Дакле, прецизан пресјек стања није могућ.

Директор ЕРС Лука Петровић је прије више од мјесец дана рекао да је у припреми софтвер за обрачун електричне енергије који ће бити представљен свим грађанима Републике Српске како би остварили уштеде у својим буџетима.

– Грађани који уштеде пет до 20 одсто електричне енергије имаће попуст од 30 одсто, а ако остваре уштеду од 20 одсто и више, онда ће имати попуст на електричну енергију 100 одсто – навео је Петровић.

Пише: Тијана Грујић

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
„Пронађи ме“ ускоро и у Српској „Пронађи ме“ ускоро и у Српској
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 1m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 53m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 44m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 29m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 36m
    4