Građani u iščekivanju kriterijuma od ERS

12.10.2022. 19:23
0
IZVOR: glassrpske.com

Građani Republike Srpske s nestrpljenjem očekuju jasne kriterijume za ostvarivanje.

Popusta na potrošnju električne energije, ali iz „Elektroprivrede Republike Srpske“ toga još nema.

Podsjećamo, prije više od mjesec dana je najavljeno da će potrošači u Srpskoj tokom zimskog obračuna, od oktobra do aprila, moći ostvariti popust ako budu trošili manje električne energije. Ulazimo u drugu polovinu oktobra u kojoj trošimo „skupu“ struju, ali još je nepoznato kako će to izgledati u praksi. Osim toga, otvoreno je i nekoliko tehničkih pitanja.

– Uselili smo se u stan novoizgrađene zgrade polovinom septembra prošle godine. Prvi račun za struju smo dobili tek u januaru kada nam je obračunata ukupna potrošnja od kad smo se uselili do kraja decembra. Kako će se znati koliko smo mi potrošili struje prošlog oktobra? – pita se jedna Banjalučanka.

Slično pitanje dolazi od jednog bračnog para, takođe iz Banjaluke.

– Prodali smo stari stan i uselili u novi ovog ljeta. Pokušali smo da saznamo kako ćemo biti prepoznati u sistemu zbog popusta, ali nismo dobili odgovor – kaže Petar Đ.

 Da li će distribucije moći da očitaju potrošnju električne energije u isto vrijeme kad i prošle godine?

Za sada, poznato je samo ono što je generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Luka Petrović govorio još početkom prošlog mjeseca.

– Onaj ko je prošle godine u oktobru dobio račun za električnu energiju od 100 KM dobiće za ovaj oktobar 45-50 KM. Ako je, recimo, prošlogodišnji račun bio 70 KM, za ovaj oktobar biće oko 32 KM. Uslov je manja potrošnja struje od 20 odsto – reči su Luke Petrovića.

Maksim Skoko, bivši izvršni direktor za javno snabdevanje ERS i dugogodišnji radnik ovog javnog preduzeća, za Srpskainfo ocjenjuje da su najavljeni popusti na utrošenu električnu energiju dobitna kombinacija.

– Dobitna kombinacija i za građane i za „Elektroprivredu RS“. Građani dobiju manje račune, a ERS ostane više kilovata za prodaju na međunarodnom tržištu i to po cijenama 20 puta većim nego na domaćem. Samo je potrebna odgovarajuća odluka nadležnih – ocjenjuje Skoko.

Kaže da razumije da skeptičnost potrošača jer nisu navikli na takve stvari.

– Ali, ovdje je sve tako jasno i računica je jednostavna jer je električna energija postala izuzetno tražena na međunarodnom tržištu zbog čega je tako i poskupjela. Eh, sada, zašto se još ne donosi konačna odluka? Pa, vjerovatno su u izbornoj priči, jer su obično na takvim rukovodećim mjestima i ljudi koji su u izbornoj priči – ocjenjuje Skoko.

Njegovo mišljenje je da će u praksi vjerovatno biti izuzetaka na koje se pravilo o popustima neće moći primijeniti.

Misli na potrošače s početka naše priče kojima je obračunata električna energija za nekoliko mjeseci zbog čega neće moći biti moguće utvrditi referentnu tačku.

Svakako, oni će moći ostvariti popust u nekom budućem periodu. Recimo, u januaru naredne godine mogu dobiti značajno manji račun.

U „Elektrokrajini“ Banjaluka za Srpskainfo kažu da će potrošnju električne energije obračunavati kao i do sada. Potrošnju sa mjernih uređaja (brojila), kako kažu, objavljaju u skladu sa odredbama Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, koje je propisala Regulatorna komisija za energetiku RS.

Opštim uslovima je propisano da očitanje mjernih uređaja počinje najranije tri dana prije isteka obračunskog perioda i završava najkasnije tri dana po isteku obračunskog perioda.

– U skladu sa tim, „Elektrokrajina“ je u periodu od 28. septembra do 3. oktobra izvršila redovno mjesečno očitanje potrošnje korisnika našeg distributivnog sistema i nastaviće sa redovnim mjesečnim očitanjima i u predstojećem periodu – navode u „Elektrokrajini“.

Dakle, precizan presjek stanja nije moguć.

Direktor ERS Luka Petrović je prije više od mjesec dana rekao da je u pripremi softver za obračun električne energije koji će biti predstavljen svim građanima Republike Srpske kako bi ostvarili uštede u svojim budžetima.

– Građani koji uštede pet do 20 odsto električne energije imaće popust od 30 odsto, a ako ostvare uštedu od 20 odsto i više, onda će imati popust na električnu energiju 100 odsto – naveo je Petrović.

Piše: Tijana Grujić

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kladioničarske prevare uzele maha Kladioničarske prevare uzele maha
Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite Pred praznike počela isplata prava iz sistema dječije zaštite
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    11h 49m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    11h 31m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    12h 25m
    4
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    9h 20m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    8h 22m
    0