Група грађана захтијева да надлежни реагују због депоније "Крупачке стијене"

10.02.2021. 13:53
0
ИЗВОР: Катера

Депонија Крупачке стијене, која је у власништву ЈКП Трново, наставила је да ради, након привремене обуставе рада услијед притиска јавности због непосједовања еколошке дозволе.

Неформална група грађана „Стоп нелегалном одлагању отпада на Крупачким стијенама“ захтијева од Републичке еколошке инспекције и Еколошког инспектората Града Источно Сарајево да реагује на нелегални рад депоније Крупачке стијене те да се пронађе најбоље рјешење за заштиту интереса и здравља грађана.

Грађани истичу да је и министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, упозната са илегалним радом депоније и непосједовањем еколошке дозволе и програма мјера, као што су упознати и начелник општине Трново и еколошки инспектор града Источно Сарајево.

Наиме, републичка министар је на јучерашњој сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да је то дугогодишњи проблем, додавши да депонија мора ићи на процес прилагођавања. Са друге стране, директор ЈКП Трново је у медијима изјавио да је депонија поново отворена, након привремене обуставе због притиска јавности, у договору са инспекцијом и начелницима општина Трново, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, „да не би дошло до еколошке катастрофе“, пошто њихово смеће “није било могуће нигдје друго депоновати“.

- Ми смо свјесни да затварање ове депоније може довести до еколошке катастрофа. Ипак, тражимо да се овај проблем, о којем су очигледно упознате све надлежне институције, напокон ријеши и да се пронађе рјешење према којем неће бити угрожено здравље грађана и локалне заједнице. Задовољни смо што се, према наводима директора ЈКП Трново, не довози отпад камионима Алба БХ и тражимо да се тај уговор раскине. Уколико се у наредном периоду проблем депоније не ријеши у корист грађана, искористићемо сва своја грађанска права да заштитимо интересе угрожених грађана - истиче Владимир Лубура, члан неформалне групе грађана „Стоп нелегалном одлагању отпада на Крупачким стијенама“.

Он је поручио да ова група грађана неће одустати од борбе и да ће од републичке и градске инспекције тражити хитно провођење даљих законских мјера. 

- Како је могуће да илегална депонија функционише у оквиру званичних институција и њихових предузећа, зашто за то надлежне институције нису извшиле њено затварање и зашто нико није одговарао за кршење закона? - закључио је Лубура.

Коментари 0
Повезане вијести
Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО) Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО) До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    19h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    18h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    16h 54m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    16h 59m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    16h 2m
    1