Идентификовани посмртни остаци пет српских цивила

26.09.2024. 13:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу идентификовани су посмртни остаци петоро Срба који су се до сада водили као нестали, саопштено је данас из Документационо-информациони центар "Веритас".

У саопштењу из "Веритаса" прецизирано је да је ријеч о Буду /Ђурђа/ Биги /82/ из Доњег Бабиног Потока код Коренице, Љубици /Стевана/ Басари /74/ из Свинице код Војнића, Зорки /Раде/ Вујновић /65/ из Клупица код Војнића, Јови /Николе/ Момчиловићу /53/ из Крша код Госпића, који је живио у Теслинграду, те Петру /Милана/ Лазићу /42/, који је рођен у Скиповцу Доњем код Добоја, а живио је у Загребу.

Како објашњавају, петоро цивила су убијени, а сви, осим Лазића, ливидирани су у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Лазић, који је радио као возач у загребачком предузећу "Нискоградња", 1991. године био је на терену у Госпићу, гдје су га у октобру те године припадници хрватске војске одвели из куће у којој је боравио.

- Његово тијело је, заједно са угљенисаним тијелима још 23 убијена Србина, пронађено у Перушићу крај Госпића, а сахрањен је као НН лице на Дебелом Брду код Коренице - наводе из "Веритаса".

У задњих двадесет година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући и ексхумације у организацији самих породица, ексхумирано је укупно 1.696 посмртна остатка Срба са подручја Хрватске и бивше Републике Српске Крајине, укључујући и оне који су са њима живјели и ратовали на њиховој страни. До сада је идентификовано 1.353 посмртних остатака, док их још 343 чека на идентификацију.

Тренутно се на "Веритасовом" списку несталих налази 1.489 лица чије судбине још нису расвјетљене, међу којима је 1.064 цивила и 422 жена. Највише их је нестало у посљедњој ратној години 735 /49 одсто/, а затим у првој 600 /40 одсто/.

"Веритас" тренутно располаже подацима за више десетина познатих мјеста укопа са више од 200 посмртних остатка на подручју Хрватске, покопаних углавном под ознаком "непознат", који и двадесет девет година по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумацију.

Коментари 0
Повезане вијести
У Загребу идентификовани посмртни остаци четворо Срба У Загребу идентификовани посмртни остаци четворо Срба
Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила Оптужница против Рамиза Дураковића због ратног злочина против српских цивила
Отац Перовић: У Крајини је био погром, а не "Олуја" Отац Перовић: У Крајини је био погром, а не "Олуја"
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    11m
    0
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    22h 36m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    19h 8m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    11h 39m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    13h 29m
    3