Identifikovani posmrtni ostaci pet srpskih civila

26.09.2024. 13:31
0
IZVOR: srna.rs

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci petoro Srba koji su se do sada vodili kao nestali, saopšteno je danas iz Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas".

U saopštenju iz "Veritasa" precizirano je da je riječ o Budu /Đurđa/ Bigi /82/ iz Donjeg Babinog Potoka kod Korenice, Ljubici /Stevana/ Basari /74/ iz Svinice kod Vojnića, Zorki /Rade/ Vujnović /65/ iz Klupica kod Vojnića, Jovi /Nikole/ Momčiloviću /53/ iz Krša kod Gospića, koji je živio u Teslingradu, te Petru /Milana/ Laziću /42/, koji je rođen u Skipovcu Donjem kod Doboja, a živio je u Zagrebu.

Kako objašnjavaju, petoro civila su ubijeni, a svi, osim Lazića, lividirani su u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

Lazić, koji je radio kao vozač u zagrebačkom preduzeću "Niskogradnja", 1991. godine bio je na terenu u Gospiću, gdje su ga u oktobru te godine pripadnici hrvatske vojske odveli iz kuće u kojoj je boravio.

- Njegovo tijelo je, zajedno sa ugljenisanim tijelima još 23 ubijena Srbina, pronađeno u Perušiću kraj Gospića, a sahranjen je kao NN lice na Debelom Brdu kod Korenice - navode iz "Veritasa".

U zadnjih dvadeset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.696 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, uključujući i one koji su sa njima živjeli i ratovali na njihovoj strani. Do sada je identifikovano 1.353 posmrtnih ostataka, dok ih još 343 čeka na identifikaciju.

Trenutno se na "Veritasovom" spisku nestalih nalazi 1.489 lica čije sudbine još nisu rasvjetljene, među kojima je 1.064 civila i 422 žena. Najviše ih je nestalo u posljednjoj ratnoj godini 735 /49 odsto/, a zatim u prvoj 600 /40 odsto/.

"Veritas" trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa više od 200 posmrtnih ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom "nepoznat", koji i dvadeset devet godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četvoro Srba
Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila Optužnica protiv Ramiza Durakovića zbog ratnog zločina protiv srpskih civila
Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja" Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja"
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    20h 39m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    17h 11m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    9h 42m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    11h 32m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    22h 9m
    1