Источни фронт, 166. дан: Руски системи ПВО одбили напад украјинске војске на Мелитопољ

08.08.2022. 09:40
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 166. дан.

Британска обавјештајна служба сматра да рат у Украјини улази у нову, жешћу фазу - борбе се воде на 350 километара дугом фронту од Запорожја до Херсона.

Украјинци грантирали једини мост преко Дњепра у Херсону

Украјинске снаге поново су гађале Антоновски мост у Херсону који је под контролом руских снага, рекао је данас замјеник начелника привремене администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Према његовим ријечима, оштећена је опрема која се користи за реконструкцију након претходног ракетирања, па је поновно отварање моста одложено, преноси Интерфакс.

Антоновски мост је једини преко Дњепра у Херсону и повезује тај град са лијевом обалом Дњепра, посебно са градом Аљошки.

Током љета мост је више пута гранатиран, а Привремена управа Херсонске области саопштила је да је гранатирање изведено из америчких вишецјевних ракетних система ХИМАРС.

Турска тврди пазар

Турска неће подржати пријем Шведске и Финске у НАТО док те земље не испуне своје обавезе које се тичу борбе против тероризма, рекао је министар правде Турске Бекир Боздак.

- Погрешно је очекивати позитивну одлуку Турске по питању подршке за чланство нордијских земаља, док не одрже своју ријеч - казао је Боздак у недјељу за ТВ Акит, преноси ТАС С.

Према његовим ријечима, Анкара још није добила никакав одговор од Шведске и Финске на захтјев Турске за изручење особа умјешаних у терористичке активности.

Турска је раније поручила да меморандум који је потписала са Шведском и Финском на маргинама НАТО самита у Мадриду није коначан и да турски парламент може да не ратификује њихово чланство, уколико Стокхолм и Хелсинки не испуне своје обавезе у борби против тероризма.

Украјинске снаге тврде да су уништиле руске базе, гађана два моста

Из прес центра украјинске војске саопштено је да је нанијета велика штета на Антоновском и на Каховском мосту, као и да је на југу земље уништено неколико руских база.

У ноћи 27. јула Оружане снаге Украјине извршиле су прецизне ударе на Антоновски мост, који се налази у близини Херсона који су заузели Руси. Оружане снаге Украјине нису тада уништиле мост, али су уништени логистички и транспортни путеви освајача.

Руси одбили напад на Мелитопољ

Руски системи ПВО одбили су напад украјинске војске на Мелитопољ, саопштио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Шредер прозвао Зеленског

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер, изјавио је да је жеља Кијева потпуно немогућа и апсурдна.

- Идеја да ће председник Украјине Володимир Зеленски вратити Крим војним путем је апсурдна - нагласио је њемачки политичар.

Лајф је извјестио да је замјеник министра одбране Украјине Владимир Гаврилов најавио своју намјеру да уништи Црноморску флоту и „врати“ Крим.

У одговору, портпарол Кремља Дмитриј Песков је истакао да ове пријетње потврђују оправданост специјалне војне операције.

- Изјаве замјеника министра одбране Украјине Володимира Гаврилова о уништењу Црноморске флоте и „повратку“ Крима само потврђују оправданост специјалне војне операције", изјавио Дмитриј Песков.Портпарол Кремља је рекао да само таква средства могу спасити Украјину од таквих представника руководства.

Испловила још два брода са житом

 

Још два брода са житарицама испловила су из украјинских лука у Црном мору, саопштило је турско министарство одбране.

"Сакура", брод који је кренуо из Јужног, превози 11.000 тона соје у Италију, док "Аризона", брод који је напустио Черноморск, носи 48.458 тона кукуруза у јужну Турску.

Без гријања у Славјанску

 

Ове зиме неће бити гријања у Славјанску, саопштио је градоначелник Славјанска Вадим Љах, преноси "Спутњик".

Раније су украјинске власти објавиле општу евакуацију из Донбаса.

 

Ходарјонак: Оружане снаге Украјине активно напуштају утврђења

Пуковник руске војске у пензији Михаил Ходарјонак анализирао је ситуацију на линији Соледар-Артјомовск (Бахмут):

- Не треба се заваравати - линија Соледар-Артјомовск ће бити најтежа за деблокаду, али изгледа да је тактика ватреног таласа уродила плодом. Под налетом артиљерије, Оружане снаге Украјине активно напуштају утврђења, остављају оружје и рањене, преноси Спутњик.

- Утврђења, мора се рећи, изазивају поштовање. За осам година инжењерске снаге су одрадиле добар посао: чак и мали положаји су заштићени великим оградама, способним да издрже неколико серија напада.

Међутим, чим су јуришне јединице ушле у Бахмут прва линија одбране украјинске војске се распала. Након тога, кренуо је рутински посао – кућа за кућом, улица за улицом, град се полако "чисти". Исто то чека и Авдејевку, Славјанск, Краматорск итд. Циљ је да се очисте западне границе Доњецка и потисне украјинска војска ван домета артиљерије дугог домета.

 

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 11m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 54m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 9m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 11m
    4
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 45m
    0