Istočni front, 166. dan: Ruski sistemi PVO odbili napad ukrajinske vojske na Melitopolj

08.08.2022. 09:40
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 166. dan.

Britanska obavještajna služba smatra da rat u Ukrajini ulazi u novu, žešću fazu - borbe se vode na 350 kilometara dugom frontu od Zaporožja do Hersona.

Ukrajinci grantirali jedini most preko Dnjepra u Hersonu

Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas zamjenik načelnika privremene administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim riječima, oštećena je oprema koja se koristi za rekonstrukciju nakon prethodnog raketiranja, pa je ponovno otvaranje mosta odloženo, prenosi Interfaks.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa lijevom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

Tokom ljeta most je više puta granatiran, a Privremena uprava Hersonske oblasti saopštila je da je granatiranje izvedeno iz američkih višecjevnih raketnih sistema HIMARS.

Turska tvrdi pazar

Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

- Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju riječ - kazao je Bozdak u nedjelju za TV Akit, prenosi TAS S.

Prema njegovim riječima, Ankara još nije dobila nikakav odgovor od Švedske i Finske na zahtjev Turske za izručenje osoba umješanih u terorističke aktivnosti.

Turska je ranije poručila da memorandum koji je potpisala sa Švedskom i Finskom na marginama NATO samita u Madridu nije konačan i da turski parlament može da ne ratifikuje njihovo članstvo, ukoliko Stokholm i Helsinki ne ispune svoje obaveze u borbi protiv terorizma.

Ukrajinske snage tvrde da su uništile ruske baze, gađana dva mosta

Iz pres centra ukrajinske vojske saopšteno je da je nanijeta velika šteta na Antonovskom i na Kahovskom mostu, kao i da je na jugu zemlje uništeno nekoliko ruskih baza.

U noći 27. jula Oružane snage Ukrajine izvršile su precizne udare na Antonovski most, koji se nalazi u blizini Hersona koji su zauzeli Rusi. Oružane snage Ukrajine nisu tada uništile most, ali su uništeni logistički i transportni putevi osvajača.

Rusi odbili napad na Melitopolj

Ruski sistemi PVO odbili su napad ukrajinske vojske na Melitopolj, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Šreder prozvao Zelenskog

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, izjavio je da je želja Kijeva potpuno nemoguća i apsurdna.

- Ideja da će predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski vratiti Krim vojnim putem je apsurdna - naglasio je njemački političar.

Lajf je izvjestio da je zamjenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov najavio svoju namjeru da uništi Crnomorsku flotu i „vrati“ Krim.

U odgovoru, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da ove prijetnje potvrđuju opravdanost specijalne vojne operacije.

- Izjave zamjenika ministra odbrane Ukrajine Volodimira Gavrilova o uništenju Crnomorske flote i „povratku“ Krima samo potvrđuju opravdanost specijalne vojne operacije", izjavio Dmitrij Peskov.Portparol Kremlja je rekao da samo takva sredstva mogu spasiti Ukrajinu od takvih predstavnika rukovodstva.

Isplovila još dva broda sa žitom

 

Još dva broda sa žitaricama isplovila su iz ukrajinskih luka u Crnom moru, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Sakura", brod koji je krenuo iz Južnog, prevozi 11.000 tona soje u Italiju, dok "Arizona", brod koji je napustio Černomorsk, nosi 48.458 tona kukuruza u južnu Tursku.

Bez grijanja u Slavjansku

 

Ove zime neće biti grijanja u Slavjansku, saopštio je gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah, prenosi "Sputnjik".

Ranije su ukrajinske vlasti objavile opštu evakuaciju iz Donbasa.

 

Hodarjonak: Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja

Pukovnik ruske vojske u penziji Mihail Hodarjonak analizirao je situaciju na liniji Soledar-Artjomovsk (Bahmut):

- Ne treba se zavaravati - linija Soledar-Artjomovsk će biti najteža za deblokadu, ali izgleda da je taktika vatrenog talasa urodila plodom. Pod naletom artiljerije, Oružane snage Ukrajine aktivno napuštaju utvrđenja, ostavljaju oružje i ranjene, prenosi Sputnjik.

- Utvrđenja, mora se reći, izazivaju poštovanje. Za osam godina inženjerske snage su odradile dobar posao: čak i mali položaji su zaštićeni velikim ogradama, sposobnim da izdrže nekoliko serija napada.

Međutim, čim su jurišne jedinice ušle u Bahmut prva linija odbrane ukrajinske vojske se raspala. Nakon toga, krenuo je rutinski posao – kuća za kućom, ulica za ulicom, grad se polako "čisti". Isto to čeka i Avdejevku, Slavjansk, Kramatorsk itd. Cilj je da se očiste zapadne granice Donjecka i potisne ukrajinska vojska van dometa artiljerije dugog dometa.

 

 

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    5h 26m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    16h 59m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    16h 40m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    21h 51m
    0
  • U subotu obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
    23h 35m
    13