Изабране најбоље апликације за мобилне уређаје

17.03.2023. 13:46
0
ИЗВОР: katera.news

Такмичење средњошколаца у изради апликација за мобилне уређаје, ове године одржано је по шести пут, а у њему су учествовали ученици из БиХ, Србије и Црне Горе.

Организатори овог такмичења су чланице Телеком Србија групе – Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, а ове године домаћин Регионалног такмичења био је м:тел БиХ.

По пет тимова из наведених земаља, 16. марта су представили своје побједничке апликације жирију такмичења, путем видео-конференције, будући да се и ове године такмичење одржавало он-лине. Стручни жири је за најбоље апликације прогласио: апликацију „Дигитални фармер“ тима „Monotik Digital“ из Техничке школе Градишка (БиХ), апликацију „Требовање“ тима „Intelecto" из Средње електро-економске школе из Бијелог Поља (Црна Гора) и апликацију „Дођи на ред“ тима „Macrohard" из Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада (Србија).

У име компаније домаћина, у име м:тел-а БиХ, учеснике, менторе и жири, путем видео-поруке, поздравила је генерална директорка Јелена Триван, која је том приликом рекла да је ове године у м:тел БиХ стигао никад већи број апликација, да неки од такмичара учествују већ 4. годину заредом и да ће због тога компетиција бити веома жестока, што показује да се интересовање за ово такмичење развија.

- Драго нам је да Телеком Србија група помаже да развијамо младе таленте и надамо се да ћемо вам помоћи да ваше апликације развијете и на тржишту. Срећно! - навела је у свом поздравном обраћању Јелена Триван.

Из Црне Горе, поруку је учесницима овог такмичења послала извршна директорка Татјана Мандић, изразивши радост што овај пројекат традиционално повезује људе са истом визијом и показује спремност талентованих средњошколаца да практично примијене знања стечена у школи.

Учесницима такмичења Татјана Мандић је рекла да без обзира на пласман на данашњем такмичењу, имају разлог да се радују јер су својим радом изборили шансу да покажу шта знају и колики су њихови потенцијали.

Она је нагласила да ће Телеком Србија група, односно м:тел Црна Гора са задовољством пратити њихова даља постигнућа.

Како би честитао свим учесницима и овог регионалног такмичења, као и поздравио све који су учествовали у његовој организацији, генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић послао је поруку да Телеком Србија група настоји да пружи шансу младима, да их охрабри да развијају своје идеје и склоности, како би и сами једног дана постали покретачи позитивних промјена у свом окружењу.

- Упоредо са напретком који остварујемо развојем савремених услуга, прилагођених потребама корисника и ширењем на нова тржишта, настављамо да пружамо подршку заједници у којој послујемо, и свесни значаја, посебно улажемо у образовање и развој генерација младих. У вама видимо покретаче развоја друштва, јер кроз апликације које развијате, доносите нове идеје које обогаћују свакодневицу и олакшавају сналажење у савременом свету брзих комуникација - рекао је Владимир Лучић.

Специјална награда за иновативност „Снага иновације – Игор Осмокровић“ која се сваке године додјељује тиму за нарочиту иновативност апликације и најинтересантнију идеју, овога пута припала је тиму „Tower Power“ из Гимназије Бољаи из Сенте (Србија) за апликацију „Tower Defense Game“.

"Аpp такмичење" које организују из године у годину биљежи све веће интересовање, те су представници Телеком Србија групе, и овога пута посебно истакли своје задовољство због чињенице да се све млађи и све талентованији средњошколци пријављују на овај конкурс и дијеле своје идеје са својим вршњацима. Из м:тел-а БиХ, нагласили су да је ово година у којој биљеже највећи број пристиглих пријава, али и готових апликација, што говори о све већем интересовању младих за програмирање, и све већој потреби да буду подржани у развоју својих талената.

Побједницима шестог Регионалног апп изазова ће бити уручене награде у виду вриједне информатичке опреме, а чланови тима и њихов ментор, чију је апликацију жири оцијенио као најиновативнију, добиће престижне мобилне телефоне.

Компаније у оквиру Телеком Србија групе, своје друштвено одговорно пословање и даље ће темељити на пракси организовања оваквих и сличних конкурса, у смислу подстицаја младим људима да се баве правим вриједностима и своје вријеме улажу у стицање нових знања.

Коментари 0
Повезане вијести
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу
Активирајте м:тел услугу и узмите 5 ГБ мобилног интернета Активирајте м:тел услугу и узмите 5 ГБ мобилног интернета
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 9m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 24m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 15m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 42m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 34m
    0