Izabrane najbolje aplikacije za mobilne uređaje

17.03.2023. 13:46
0
IZVOR: katera.news

Takmičenje srednjoškolaca u izradi aplikacija za mobilne uređaje, ove godine održano je po šesti put, a u njemu su učestvovali učenici iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Organizatori ovog takmičenja su članice Telekom Srbija grupe – Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, a ove godine domaćin Regionalnog takmičenja bio je m:tel BiH.

Po pet timova iz navedenih zemalja, 16. marta su predstavili svoje pobjedničke aplikacije žiriju takmičenja, putem video-konferencije, budući da se i ove godine takmičenje održavalo on-line. Stručni žiri je za najbolje aplikacije proglasio: aplikaciju „Digitalni farmer“ tima „Monotik Digital“ iz Tehničke škole Gradiška (BiH), aplikaciju „Trebovanje“ tima „Intelecto" iz Srednje elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja (Crna Gora) i aplikaciju „Dođi na red“ tima „Macrohard" iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada (Srbija).

U ime kompanije domaćina, u ime m:tel-a BiH, učesnike, mentore i žiri, putem video-poruke, pozdravila je generalna direktorka Jelena Trivan, koja je tom prilikom rekla da je ove godine u m:tel BiH stigao nikad veći broj aplikacija, da neki od takmičara učestvuju već 4. godinu zaredom i da će zbog toga kompeticija biti veoma žestoka, što pokazuje da se interesovanje za ovo takmičenje razvija.

- Drago nam je da Telekom Srbija grupa pomaže da razvijamo mlade talente i nadamo se da ćemo vam pomoći da vaše aplikacije razvijete i na tržištu. Srećno! - navela je u svom pozdravnom obraćanju Jelena Trivan.

Iz Crne Gore, poruku je učesnicima ovog takmičenja poslala izvršna direktorka Tatjana Mandić, izrazivši radost što ovaj projekat tradicionalno povezuje ljude sa istom vizijom i pokazuje spremnost talentovanih srednjoškolaca da praktično primijene znanja stečena u školi.

Učesnicima takmičenja Tatjana Mandić je rekla da bez obzira na plasman na današnjem takmičenju, imaju razlog da se raduju jer su svojim radom izborili šansu da pokažu šta znaju i koliki su njihovi potencijali.

Ona je naglasila da će Telekom Srbija grupa, odnosno m:tel Crna Gora sa zadovoljstvom pratiti njihova dalja postignuća.

Kako bi čestitao svim učesnicima i ovog regionalnog takmičenja, kao i pozdravio sve koji su učestvovali u njegovoj organizaciji, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić poslao je poruku da Telekom Srbija grupa nastoji da pruži šansu mladima, da ih ohrabri da razvijaju svoje ideje i sklonosti, kako bi i sami jednog dana postali pokretači pozitivnih promjena u svom okruženju.

- Uporedo sa napretkom koji ostvarujemo razvojem savremenih usluga, prilagođenih potrebama korisnika i širenjem na nova tržišta, nastavljamo da pružamo podršku zajednici u kojoj poslujemo, i svesni značaja, posebno ulažemo u obrazovanje i razvoj generacija mladih. U vama vidimo pokretače razvoja društva, jer kroz aplikacije koje razvijate, donosite nove ideje koje obogaćuju svakodnevicu i olakšavaju snalaženje u savremenom svetu brzih komunikacija - rekao je Vladimir Lučić.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“ koja se svake godine dodjeljuje timu za naročitu inovativnost aplikacije i najinteresantniju ideju, ovoga puta pripala je timu „Tower Power“ iz Gimnazije Boljai iz Sente (Srbija) za aplikaciju „Tower Defense Game“.

"App takmičenje" koje organizuju iz godine u godinu bilježi sve veće interesovanje, te su predstavnici Telekom Srbija grupe, i ovoga puta posebno istakli svoje zadovoljstvo zbog činjenice da se sve mlađi i sve talentovaniji srednjoškolci prijavljuju na ovaj konkurs i dijele svoje ideje sa svojim vršnjacima. Iz m:tel-a BiH, naglasili su da je ovo godina u kojoj bilježe najveći broj pristiglih prijava, ali i gotovih aplikacija, što govori o sve većem interesovanju mladih za programiranje, i sve većoj potrebi da budu podržani u razvoju svojih talenata.

Pobjednicima šestog Regionalnog app izazova će biti uručene nagrade u vidu vrijedne informatičke opreme, a članovi tima i njihov mentor, čiju je aplikaciju žiri ocijenio kao najinovativniju, dobiće prestižne mobilne telefone.

Kompanije u okviru Telekom Srbija grupe, svoje društveno odgovorno poslovanje i dalje će temeljiti na praksi organizovanja ovakvih i sličnih konkursa, u smislu podsticaja mladim ljudima da se bave pravim vrijednostima i svoje vrijeme ulažu u sticanje novih znanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Hisense televizori za vrhunske sportske događaje Hisense televizori za vrhunske sportske događaje
M:tel vam donosi bezbrižnu komunikaciju i na vašem putovanju M:tel vam donosi bezbrižnu komunikaciju i na vašem putovanju
Pred čitaocima novi broj "m:agazina" Pred čitaocima novi broj "m:agazina"
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  15h 0m
  7
 • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
  4h 55m
  0
 • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
  12h 24m
  1
 • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
  10h 25m
  0
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  13h 37m
  0