Једноставан психолошки трик како се осјећати продуктивније

07.02.2020. 21:49
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Према истраживању Fiqua школе за посао и маркетинг са Универзитета Duke i Wahrton школе Универзитета у Пенсилванији, људи често претпостављају како нас мултитаскинг чини срећнијим од фокусирања на једну активност.

-Изнова су нам говорили како постоје разнолики зачини у животу који су кључ постизања среће. Разноликост ипак за нас није увијек позитивна - тврди Јордан Еткин, један од аутора истраживања.

Када смо укључени у различите задатке у дугачком периоду времена, рецимо недељу дана, тада се осјећамо срећније. Када у једном дану промијенимо више активности и у кратком року обавимо више задатака осјећамо се мање сретнијима.

Варање мозга

У спроведеном истраживању, знанственици су студенте подијелили у двије групе. Прва група студената је имала један сат да научи више предмета, док је друга група у истом временском року морала учити само један предмет. Прва група је након истраживања рекла како се осјећала мање продуктивнијом за разлику од студената у првој групи.

Научници сматрају да начин како се осјећамо може увелике бити кључ среће. Еткин тврди како обављање већег броја задатака у једном сату може довести до оптерећења и стреса, а ако обавимо све задатке осјећаћемо мању продуктивност. Рад на једном задатку показује супротне резултате сматра Еткин.

Једноставно рјешење је да дан подијелимо на веће временске периоде у којима ћемо обављати само један задатак. Психолози тврде да више задатака које смо добили за обавити можемо ставити под једну категорију те како једноставно редуковање разноликости задатака у нашој перцепцији помаже да се осјећамо боље и остваримо жељену продуктивност.

Коментари 0
Повезане вијести
Службеници ће морати раније на посао Службеници ће морати раније на посао
Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору Масовни откази и "кресање" плата у ИТ сектору
На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је На платном списку десет година, а није долазио на посао, нико не зна ко је
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 45m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 47m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 40m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 45m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 48m
    1