Југославија је 1972. због великих богиња вакцинисала 18 милиона људи у неколико седмица

12.12.2021. 14:03
6
ИЗВОР: 24sata.hr

Велике богиње избрисане су с подручја Југославије у року од два мјесеца, а само неколико седмица требало је здравственим радницима да вакцинишу 18 милиона људи.

Била је то посљедња епидемија у задњих пола вијека на овом подручју прије појављивања новог корона вируса. Била је смртоноснија и тежа од короне, но с кључном разликом – обољели су били најзаразнији након појављивања првих симптома па су заразу лакше уочавали  и контролисали.

Осим тога, објављивали су имена заражених, као и личне податке оних који су бјежали из карантина. Те 1972. "Вечерњи лист" свакодневно је објављивао најновије податке о епидемији па је тако у свом броју 23. марта 1972. наведено: "Почело вакцинисање", а већ 4. априла наслов је био: "За неколико седмица богиње ће бити савладане". И биле су.

Слика

Фото: 24sata.hr/Dnevni avaz/Arhiv

Ни седам дана касније више није било нових жаришта болести те је укинута "тотална здравствена мобилност", а 12. априла медији су наводили како се богиње повлаче. У односу на данашње расположење нације око вакцинисања, у Титово вријеме “не” добровољној вакцини није била опција. Љекари који су остали без инјекција пацијенте су вакцинисали грамофонским иглама умоченим у вакцину.

Епидемија богиња закључена је с укупно 175 заражених и 35 преминулих у Југославији. Посљедњи преживјели пацијент напустио је болницу 19. маја 1972. Док је тињала зараза, није се могло преко границе без такозваног жутог картона.

- Вакцина је била бесплатна за све грађане без разлике, једино се плаћао међународни жути цертификат, и то 5 динара по примјерку - стоји у Вечерњем листу од 2. априла 1972.

Богиње су иза себе оставиле 35 жртава у Југославији, а само БиХ у девет мјесеци живота с корона вирусом има више од 3116 преминулих.

Слика

Фото: 24sata.hr/Dnevni avaz/Arhiv

Иначе, први случај великих богиња забиљежен је у селу Дамјане крај Ђаковице. Муслимански ходочасник из Призрена Ибрахим Хоти, по повратку из Ирака донио је вирус у Југославију. Слабост и умор који је осјећао приписивао је путовању, да би потом данима имао грозницу и благи осип. Преживио је блажи облик вариоле вере, али је нехотице почео ширити заразу.  

Првих дана епидемија је била заташкавана, међутим након објаве о харању смртоносног вируса ограничили су људима кретање, успоставили карантине, а масовно вакцинисање је организовано у најкраћем року. Након тога мучили су их слични проблеми као нас данас. Вечерњи лист писао је 19. априла: "Боље епидемија него празан џеп".  

Вакцинисање је спријечило ширење богиња, међутим средином априла главно питање је било “како покрити силне трошкове које је имала здравствена служба у ванредној ситуацији, кад се дежурало од јутра до мрака без радног времена”.

У бившој Југославији издвајао се новац за “ризик” попут пандемије, међутим стручњаци су тад закључивали: “Накнаду добивају и заједнице у којима је породица осигураника већа од републичког просјека. Ако у некој заједници има више жена, и то је ризик. Наиме, оне више троше здравствени динар, тврде стручњаци”, писао је Вечерњи лист 18. априла. Велике богиње су врло заразна болест узрокована вирусом вариоле, а смртност је и до 30 одсто.

Након инфекције појављују се тешки општи симптоми и карактеристичан осип. Инкубација великих богиња износи 10–12 дана. Болест је најзаразнија првих седам дана након појаве осипа. Уз температуру, појављују се главобоља, болови у леђима и изразита слабост, осип на слузници, лицу и рукама, а брзо се проширује и на тијело и ноге. Смрт код великих богиња обично наступа у другој седмици болести, а људи умиру у тешким мукама.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Dodo 13.12.2021. 09:32
    Slažem se sa Savom, jedan od glavnih problema, i činjenica koju mnogi pro-vakseri zaboravljaju je da vakcine nisu u potpunosti efektivne, a isto tako ne zaustavljaju prenošenje virusa. Samo da naglasim da nisam anti-vakser, ali mislim da ovakav članak nije u redu, upoređivati Covid-19 sa velikim boginjama i to vrlo drugačije vrijeme sa ovim suludim današnjim.
  • Generic placeholder image
    Savo 12.12.2021. 21:06
    Evo koje su posljedice : vakcina za boginje je bila poznata i ispitana već godinama čak i decenijama,pa je bila odmah u pripravnosti da se upotrijebi. Druga stvar,od boginja je umrlo 35 osoba , a od te iste vakcine minimalno 180 ljudi , jer je smrtnost pri ispitivanju iste bila 100000 : 1 . To su zvanični podaci.
  • Generic placeholder image
    Re: Anonimno 12.12.2021. 17:37
    Imam pravo da razmišljam. Pa ko sta voli. A ti si plaćen da prices kroz kojekakve projekte. I naravno imaš i ti pravo na to. Ko priča o štetnosti? Pričam o nečemu interesantnom A o tome je prije 35 godina već pisao I Nesweek I New York time idi njima pa se zali. A evo ti još jedna informacija. Pisali su upravo gore navedene novine da je Tito zbog kojekakvih problema i duga Jugoslavije pristao na eksperiment. Jbg ja to ne znam jel bilo ili nije A ti ako želiš rovi njima tamo. Inače, ja sam se vakcinisao. Ali imam pravo da kažem šta god hoću dok god ne pozivam nikoga na neposlusnist
  • Generic placeholder image
    Re: Anonimno 12.12.2021. 17:17
    Anonimni, neka si se ti zapitao. Blago nama kad nas ima tako pametnih, da se zapitamo svašta.
    A da ja tebe zapitam (molim bez filozofskih sranje odgovora), koje su negativne posljedice po tih 18 milona? Konkretno molim!
  • Generic placeholder image
    Анонимно 12.12.2021. 16:38
    Vakcinisao i završeno. Jedna doza. A žar se nikome upita kako ti da najzarazenijom bolešću velike boginje niko niko u Jugislaviji osim Brograda, Novog Pazara, Prizrena nije zarazen? Kako to da je bolesnik 4 dana hodao Beogradom, a zatim bolnicom, i da niko skoro van bolnice nije zarazen? Kako to da niko iz autobusa i iz aviona od putnika koji su otputovao dalje u Afriku i Zapadnu Europu nije prenii zarazu? Kako se to samo u Jugoslaviji, tacnije u Srbiji zadržala zaraza, a dan prije otkrića zaraženog na desetine vozova i autobusa sa našim gastarbajterima odlazilo u Austriju, Njemačku, Francusku i Belgiju na rad.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 12.12.2021. 15:49
    Lako je bilo tada. Nismo imali internet stručnjake i pametnjakoviće.
Повезане вијести
Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО) Мала збирка фотографија југословенских дочека нових година (ФОТО)
Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан Да је жива, Титова Југославија би данас славила 80. рођендан
Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби Био је најстарији становник Југославије: Сахранио све најмилије, израсли му трећи зуби
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 48m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 50m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 43m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    17h 51m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 48m
    0