Како да снизите крвни притисак?

26.11.2020. 17:33
0
ИЗВОР: N1/Hina

Хипертензија или високи крвни притисак потенцијално је озбиљно стање. Зову је тихим убицом јер најчешће нема симптома или упозоравајућих знакова, а у свијету од ње пати око 1,13 милијарди људи и највећи је узрок кардиоваскуларних болести, наводи СЗО.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти у свијету, односно одговорне су за 31 одсто свих смрти на глобалном нивоу. Међу њима 85 одсто отпада на срчане или мождане ударе.

- Срчани удар, мождани удар, срчана инсуфицијенција, бубрежна инсуфицијенција, потреба за дијализом и циркулацијски проблеми у ногама међу потенцијалним су по живот опасним компликацијама - каже др Улрих Вензел, предсједник Њемачке лиге за хипертензију, која промовише свијест о високом притиску.

Ако симптома има, они су неспецифични, попут умора и слабе концентрације, али се обично јављају тек кад хипертензија достигне тешку фазу. Многи људи вјероватно не знају да пате од високог притиска, што није добро, рекао је др Хериберт Шункерт, директор кардиолошког одјела у Њемачком центру за срце у Минхену. 

- Свако би требао научити вриједности свога притиска, без обзира на то мјери ли га код љекара или сам код куће - додаје Шункерт.

Штa је нормални крвни притисак?

У Европи се крвни притисак сматра нормалним ако је испод 140/90 мм Хг (милиметара живе). Први број је систолни притисак, односно притисак у вашим артеријама кад срце куца. Други је дијастолни, то јест притисак између двају откуцаја.

- Што је притисак већи, већи је ризик од срчаног или можданог удара - каже Шункерт.

Ризични фактори за развој хипертензије су гојазност и сједилачки начин живота, па се свакако може рећи да и сами можете учинити нешто да свој притисак спустите до нормалног нивоа.

- Угрубо речено, крвни притисак је 50 одсто генетика и 50 одсто вањски фактори - објашњава Шункерт.

Одржавање здраве тјелесне тежине, здрава прехрана и довољно вјежбе три су најважније ствари које неко може учинити за свој притисак. Губитак на тежини, на примјер, одмах се види у паду крвног притиска.

- Губитак 1 килограма спушта притисак за 1 до 2 милиметра живе - рекао је Шункерт. 

Стручњаци зато препоручују медитеранску прехрану. Такође, особе са високим притиском треба да уносе и мање слану храну. Кад је вјежба у питању, за срце се препоручује пливање, бициклизам, трчање или нордијско ходање.

- Ипак, свака је вјежба добра - закључио је Вензел.

Они који заврше на таблетама за снижавање високог притиска обично их пију доживотно, а желите ли то избјећи, измијените начин живота, поручују љекари.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    7h 28m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    19h 28m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 2m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    4h 57m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    4h 15m
    0