Како само двије ријечи могу да промјене укус хране коју иначе волимо?

08.02.2022. 12:26
0
ИЗВОР: nationalgeographic.rs

Научници Државног универзитета Охајо истраживали су како (неадекватан) натпис на паковању може да утиче на наше мишљење о производу.

Истраживачи су открили да исти производ (у конкретном случају колачићи са комадићима чоколаде) може радикално да промјени укус - од слатког који се топи у устима до сувог и устајалог - само ако изнад њега стоји другачији наптис.

Научници са Државног универзитета Охајо спровели су експеримент у ком је учествовало 58 добровољаца. Свима су дали исти колачић и замолили их да оцијене његов укус; једина разлика је била у томе како су колачићи били означени.

Прва група добила је колачиће означене са "нови, побољшан рецепт", друга група је имала колачиће означене са "жалбе потрошача", а трећа "фабрички узорак".

Испитаници су имали скалу од девет тачака - од "веома ми се не свиђа" до "веома ми се свиђа", а могли су и да остављају коментаре.

Утврђено је да су волонтери оцјењивали колачиће на основу написа који је стајао поред њих: већини испитаника се није свидио колачић на који су се наводно жалили потрошачи, док су они побољшаног рецепта добијали добре оцјене.

- Уочили смо и 'негативну' и 'позитивну' пристрасност, али је негативна пристрасност била много израженија. С једне стране, ово није изненађујуће, али ипак, степен утицаја једноставних ријечи је невјероватан - рекао је Кристофер Симонс, коаутор студије.

Када производу дате лош опис, наша љубав према њему за трен може да се изгуби. Мозак одмах почиње да тражи недостатке.

Ова типична пристрасност примјећена је и код друге хране, као што су сир и поврће.

Шта је занимљиво у вези са овом новом студијом: она показује да чак и веома укусна храна (ко не воли колачиће са комадићима чоколаде?) може да има непријатан укус када је описана одређеним ријечима.

У паралелној студији у којој је учествовало 62 учесника, друга група истраживача из Охаја открила је да, чак и на укус хране неутралније ароме, попут сланих крекера, утицала ознака "жалбе потрошача".

Оно што је проблематично, ако би овај експеримент почео да се примјењује, аутори након њега не могу са сигурношћу да кажу да би негативне критике могле да открију стварне недостатке колачића.

Да би се то утврдило, биће потребна даља истраживања.

Коначно, није тајна да произвођачи тестирају реакције потрошача на основи паковања, прије него што ставе производ на тржиште.

Због људске склоности ка негативности, погрешан натпис може да изоштри наша осјећања, а произвођач, захваљујући таквим тестовима, може да покуша да побољша и рецептуру производа, пишу истраживачи.

Коментари 0
Повезане вијести
У појединим месницама килограм телећег бута од јутрос вртоглавих 31 КМ У појединим месницама килограм телећег бута од јутрос вртоглавих 31 КМ
Увоз и даље цвјета, храна из иностранства „помела“ домаћу с трпезе Увоз и даље цвјета, храна из иностранства „помела“ домаћу с трпезе
Грађани штеде на храни и гориву Грађани штеде на храни и гориву
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  14h 38m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  14h 22m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  13h 42m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  13h 18m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  9h 38m
  3